Главният прокурор Сотир Цацаров е обещал подкрепа и обясни, че

...
Главният прокурор Сотир Цацаров е обещал подкрепа и обясни, че
Коментари Харесай

Цацаров обещал подкрепа на граничарите, обвинени от Турция в убийство на рибар

Главният прокурор Сотир Цацаров е заречен поддръжка и изясни, че има действителен късмет да не се допусне екстрадиция на българските граничари, разследвани за гибелта на турски нарушител.

Това е станало по време на срещата с някогашния към този момент граничар Михаил Цонков и тримата му сътрудници - Николай Костов, Николай Петков и Живко Петков, които към момента са в системата на Министерство на вътрешните работи, с обвинител номер 1. Срещата е била по негова самодейност, защото основният прокурор желал да изрази почитание и признателност към чиновниците на Министерство на вътрешните работи, изясни представителят му Румяна Арнаудова на брифинг.

Става дума за случай от 17 април 2008 година, когато турска лодка навлиза в българските води. При опит за арест на рибари-бракониери Цонков прострелял смъртоносно единия от тях. В момента върви процедурата, по която на българските граничари се връчват правосъдните бумаги по делото - обвинителен акт и доказателства.

Иначе и българските управляващи и Европейският съд по правата на индивида установяваха, че четиримата мъже не са направили закононарушение. Разследването в Турция обаче не беше спряно.

В Сливен е водено следствие, което откри, че българските гранични служители на реда са работили законосъобразно, а гибелта е разследване на така наречен " инцидентно действие ", изясни Арнаудова. По проблема се произнесе и евросъда, след сезиране от наследниците на умрелия турски жител.

Решението на съда в Страсбург е, че българската страна е провела изцяло, обективно и ритмично следствие като изводът ѝ за липса на закононарушение е верен, разяснява още представителят на основния прокурор.

Арнаудова изясни, че Цацаров е срещнал четиримата мъже с присъдите на българския съд, с които турските жители са наказани за нелегално прекосяване на границата и за нанасяне на телесни повреди над граничарите. На граничарите е било обяснено още, че България е подписала европейската спогодба за екстрадиция с запаса, съгласно която страната ни не екстрадира свои жители. Освен това съгласно конвенцията има взаимно признание на присъди и не може за едно и също нещо човек да получи наказване, откакто в друга страна е било прекъснато производството против него поради липса на закононарушение.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР