Главният прокурор Сотир Цацаров е изпратил сигнал до Инспектората към

...
Главният прокурор Сотир Цацаров е изпратил сигнал до Инспектората към
Коментари Харесай

Цацаров сезира ВСС за оправдаването на депутат от БСП

Главният прокурор Сотир Цацаров е изпратил сигнал до Инспектората към Висшия правосъден съвет с искане да се извърши инспекция на забавени претекстове към присъда на Софийски градски съд, обвързвана с народния представител от „ Българска социалистическа партия за България “ – Светла Бъчварова-Пиралкова.

През 2009 година, като Председател на Управителния съвет на Селскостопанската академия, Пирлакова е сключила неизгодна договорка, с която е ощетила висшето учебно заведение с над 1,3 млн. лева

Според обвинителния акт, в интервала от 04.07.2008 година до 28.06.2011г. Светла Бъчварова-Пиралкова е сключила контракт за взаимна научно-изследователска активност върху земеделска земя с „ Литекс Комерс “ АД. Договорът е подписан за период от 10 години, като „ Литекс Комерс “ АД е следвало да заплаща на Стопанската академия по 17 500 лева годишно или по 1,80 лева на декар.

Агротехническите и икономическите експертизи, предоставени от Софийска градска прокуратура са потвърдили, че в същия интервал, цената на арендата в региона за земеделска земя е от 70 до 80 лв.. При действителна базова пазарна цена от 70 лева за един декар обработваема земеделска земя, за отдадените по контракта 9 726 дка, сумата би могла да бъде в размер на 680 835,68 лева

В резултат на подписания неблагоприятен контракт от Светла Бъчварова-Пиралкова, на Селскостопанската академия е породена щета в размер на над 1,3 млн. лева В хода на следствието са били разпитани 26 очевидци, 4 движимости лица са изготвили назначените експертизи.

През 2016 година Софийски градски съд афишира Пиралкова за почтена, прокуратурата е протестирала тази присъда, с искане за анулация и постановяване на нова, неоправдателна присъда. До сегашния миг, претекстовете към присъдата на първоинстанционния съд не са направени.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР