Главният прокурор ще може да бъде освобождаван с 13 гласа

...
Главният прокурор ще може да бъде освобождаван с 13 гласа
Коментари Харесай

НС реши: Главният прокурор може да бъде махан с 13 гласа

Главният прокурор ще може да бъде освобождаван с 13 гласа от Пленума на Висшия правосъден съвет. Шефовете на Върховен касационен съд и Върховен административен съд пък могат да бъдат махнати със 17 гласа.

Окончателното решение бе признато в Народното събрание със 172 гласа „ за “. Българска социалистическа партия не беше в пленарна зала. От „ Възраждане “ гласоподаваха с „ въздържал се “.

Решението е основно в сегашната обстановка. Досега обвинител №1 се избираше и освобождаваше с болшинство също от 17 гласа. За освобождението на Иван Гешев, за който стартира процедурата, ще бъде прибавен обаче новия текст.

Преди това с 210 гласа „ за “ и без спор депутатите одобриха механизма за следствие на основния прокурор.

Той планува, когато има сигнал против обвинител №1 той да бъде даван на шефа на Наказателната гилдия на Върховен касационен съд, който да го разпредели на прокурора по следствието на основния прокурор. Той ще с избира на инцидентен принцип от лист със съдии с сан на висши. След като се образува дело, различен арбитър, само че към този момент единствено Наказателната гилдия на Върховен касационен съд, също ще става прокурор, който ще управлява този по следствието.

Етикети: основен прокурорНародно събрание
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР