Главният прокурор поиска ВСС да публикува становището му по предложението

...
Главният прокурор поиска ВСС да публикува становището му по предложението
Коментари Харесай

Иван Гешев: За гражданите са важни резултатите в борбата срещу престъпността, а не личното отношение към главния прокурор

Главният прокурор изиска Висш съдебен съвет да разгласява мнението му по предлагането на Янаки Стоилов за предварително освобождение от служба и разпореждане на Специализираната прокуратура за отвод за формиране на досъдебно произвеждане

Главният прокурор Иван Гешев изиска Висшият правосъден съвет (ВСС) да разгласява на интернет страницата си импортирано от него на 12.05.2022 година мнение по отношение на предложение на служебния министър на правораздаването Янаки Стоилов за предварителното му освобождение от служба, както и разпореждане на Специализираната прокуратура (от 21.01.2022 г.) за отвод да се образува досъдебно произвеждане.

В мнението са изложени съответни доводи и възражения по всеки пункт от предлагането на Янаки Стоилов и уточнението към него, импортирано на 19.04.2022 година от министъра на правораздаването в оставка Надежда Йорданова.

Главният прокурор показва, че в огромната си част предлагането на Янаки Стоилов почива на информация, показана от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, както и на изборно подбрани медийни изявления. Изложенията на Бойко Рашков и Надежда Йорданова съдържат изказвания и тълкования с политически темперамент. В прорез с правилото за разделяне на управляващите се разясняват и съответни неприключени наказателни производства.

Във връзка с изказванията за нерегламентирано оповестяване на данни от досъдебни производства, в това число и на доказателства, събрани посредством специфични разследващи средства, се показва, че е осъществена персонална инспекция от прокурор и е предписан отвод да се образува досъдебно произвеждане заради липса на осъществено закононарушение от общ темперамент. Бойко Рашков не е обжалвал това разпореждане.

Основно право на българските жители е да получават информация. По каузи от публичен интерес прокуратурата дава информация при прецизно съблюдаване на българското законодателство (чл. 198 от НПК) и на интернационалните актове, по които България е страна. Съобразява се нуждата от бистрота и отчетност на правосъдната власт, предложени в границите на Механизма за съдействие и инспекция.

Официалната информация, популяризирана от Прокуратура на Република България, се основава на събраните досега на публикуването й доказателства, като в нито един миг не се слага под подозрение презумпцията за невиновност на съответни лица.

Искането на основния прокурор Висш съдебен съвет да разгласява разпореждане на Специализираната прокуратура е обвързвано с предложение до Висш съдебен съвет на правосъдния министър Надежда Йорданова от 02.03.2022 година и изговаряне на Върховния административен съд от предходната седмица. Визираният в предлагането случай не се отнася до мандата на основния прокурор Иван Гешев, нито до негови персонални дейности или бездействия. Специализираната прокуратура е направила инспекция по реда на Закона за правосъдната власт и е предписан отвод за формиране на досъдебно произвеждане. Не са налице данни за закононарушение по работа или против правораздаването, осъществени от основния прокурор. Няма данни за превишаване на власт или за нарушавания на етичния кодекс.

В мнението на основния прокурор до Висш съдебен съвет се показва, че при противодействието на престъпността активността на всяка от трите управляващи е немислима без напъните на останалите. За жителите са значими резултатите в битката против престъпността, а не персоналното отношение на министъра на вътрешните работи към основния прокурор.

Свидетели сме на цялостна акция, водена от страна на представители на законодателната и изпълнителната власт против Прокуратурата на Република България (ПРБ). Под претекст за законодателни промени и промени в правосъдната власт в действителност се цели лична промяна на основния прокурор, преодоляване на прокуратурата и подчиняването й на изпълнителната и законодателната власт, което опонира на съществени европейски полезности и фундаментални конституционни правила, показва Иван Гешев.

Към мнението е прибавен къс разбор на пълномощията на основния прокурор според Конституцията на Република България и Закона за правосъдната власт, защото в някои случаи прави усещане непознаването на съществени положения, свързани с правния статус и пълномощията му, и се вършат неправилни трактовки и внушения за командироването на прокурори и работата по делата.

Пълния текст на мнението на основния прокурор по предлагането на служебния министър на правораздаването Янаки Стоилов може да видите атачмънта.

Становището на основния прокурор по импортираното във Висш съдебен съвет през март 2022 година предложение на министъра на правораздаването Надежда Йорданова е оповестено на 04.04.2022 година на уеб страницата на Прокуратурата на Република България. (
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР