Главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд назначи двама различни специални

...
Главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд назначи двама различни специални
Коментари Харесай

Байдън срещу Тръмп: Каква е разликата между двата случая на открити секретни документи в домовете им?


Главният прокурор на Съединени американски щати Мерик Гарланд назначи двама разнообразни специфични прокурори, които да проведат самостоятелни следствия за боравенето със секретни документи от страна на някогашния президент републиканец Доналд Тръмп  Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски предприемач и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 година в нюйоркския и неговия правоприемник демократ Джо Байдън  Джо Байдън Джо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 година в.

Джак Смит, прокурор, проверяващ военни закононарушения, проверява дали Тръмп или негови сътрудници са съхранявали погрешно секретни документи в имението му във Флорида, откакто той сдаде поста през 2021 година и след това се опита да попречва федерално следствие. Гарланд назначи Робърт Хър, някогашен федерален прокурор в щата Мериленд при ръководството на предходния президент на Съединени американски щати, да проверява изнасянето и държането на поверителни документи от времето, когато Байдън е бил вицепрезидент, и откриването им в неговия дом и в тогавашния му офис в мозъчен концерн, написа Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Какви са приликите сред двата случая?

Нито Тръмп, нито Байдън не би трябвало да съхраняват каквито и да било секретни документи. По време на преходния интервал при промяната на президента документите на всяко от държавните управления би трябвало да бъдат предадени под юридическия контрол на Националния списък.

За нелегално се счита съзнателното или съзнателно изнасяне или държане на секретни материали. Нарушението на разпоредбите за съответно запазване и отбрана на секретни материали основава риск за националната сигурност, в случай че те попаднат в неверните ръце.

Байдън сподели, че е сюрпризиран да научи, че у него са открити секретни документи. Тръмп уточни в обществените мрежи, без да даде доказателства, че е разсекретил документите, въпреки че юристите му отхвърлиха да потвърдят неговите изказвания при чуване в съда.

Въпросните материали датират от времето, когато Байдън беше вицепрезидент на Барак Обама от 2009 до 2017 година и на президентския мандат на Тръмп сред 2017 година и 2021 година

По какво се разграничават двата случая?

Правни специалисти споделят, че има основна разлика сред двата случая.

Що се отнася до Тръмп, Националният списък се опитваше повече от година след сдаването на поста от предходния президент на Съединени американски щати да си върне всички арестувани документи, само че без триумф. Когато Тръмп най-сетне върна 15 кутии с документи през януари 2022 година, чиновници на Националния списък откриха, че измежду тях има секретни материали.

Въпросът беше отправен до министерството на правораздаването, което издаде призовка предишния май, пробвайки се да върне всички секретни документи. Тогава проверяващите посетиха дома на Тръмп, където неговите юристи предадоха още материали и споделиха, че в постройката няма повече документи. Това се оказа неистина. Допълнителни доказателства, събрани от ФБР, в това число записи от камерите за наблюдаване от имението " Мар а Лаго ", подтикнаха федералните сътрудници да изискат правосъдна заповед за обиск на 8 август на фона на опасения за допустимо възпрепятстване на правораздаването.

ФБР откри още 13 000 документа, към 100 от които се оказаха секретни.

В случая с Байдън Гарланд сподели, че юристите на президента са уведомили през ноември Националния списък и министерството на правораздаването, че са разкрили по-малко от дузина поверителни документа в килер в персоналния офис на президента в мозъчния концерн " Центъра Пен " във Вашингтон по-рано този месец.

След откриването им юристите продължиха с спомагателните претърсвания на парцелите на Байдън във Вашингтон и в Рехобът Бийч, щата Делауер, където бяха открити още документи през декември и по-късно този месец. Всички те бяха предадени на управляващите.

С какви юридически последствия са застрашени Байдън и Тръмп?

За закононарушение се счита единствено държането и изнасянето на секретни документи в чужбина.

Прокурорите нормално не повдигат обвинявания за инцидентно държане на поверителни документи, само че в случай че съществуват доказателства за допустимо възпрепятстване на правораздаването, това може да промени нещата.

По тази причина юридически специалисти споделят, че Тръмп е застрашен с доста по-сериозни юридически последствия от Байдън.

Към днешна дата няма даже намек от страна на министерството на правораздаването, че Байдън съзнателно е държал поверителни документи или е отказал да ги върне на управляващите.

Освен това е малко евентуално Байдън да стане обект на правосъдно гонене, защото е настоящ президент.

Министерството на правораздаването не е променяло дългогодишното си предписание, че настоящ президент не може да става обект на правосъдно гонене.

Това оказа помощ да бъде защитен Тръмп, когато той беше президент и специфичният прокурор Робърт Мълър го разследваше.

В оня случай Мълър отхвърли да постанови дали Тръмп е попречил следствието против него за вероятни връзки сред Русия и предизборната му акция през 201 6 година точно поради въпросното предписание на министерството на правораздаването.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР