Главният прокурор на САЩ Джеф Сешънс се срещна във вторник

...
Главният прокурор на САЩ Джеф Сешънс се срещна във вторник
Коментари Харесай

Политико: Главният прокурор на САЩ ще обсъжда борбата с организираната престъпност с Бойко Борисов, който многократно е свързван с нея

Главният прокурор на Съединени американски щати Джеф Сешънс се срещна във вторник с българския министър председател Бойко Борисов, с цел да обсъдят проведената престъпност и други въпроси, свързани с интернационалната сигурност. Световните медии акцентираха иронията на тази среща, защото Борисов е упрекван от американските управляващи във връзки с мафията повече от десетилетие.
Сешънс е в България за срещата на министерствата на правораздаването и вътрешните работи на Европейски Съюз и Съединени американски щати, в границите на която ще взе участие в пленарни сесии по въпросите за проведената престъпност, киберпрестъпността, битката с тероризма и сигурността на границите. България пое ротационното председателство на Европейския съюз за първи път на 1 януари, което даде на Борисов специфични отговорности по въпросите на наказателното право в целия Европейски Съюз.

Колоритният министър председател и някогашен първенец по карате от дълго време развива еднаквост в жанр " Батман " като герой против престъпността. Борисов показва поддръжка към напъните на Вашингтон в битката с проведената престъпност с разнообразни цели, най-вече популистки. Навярно Сешънс се е чувствал изключително неудобно по време на срещата с Борисов, като се има поради управителната роля на основния прокурор в огромната самодейност на президента Тръмп за битка с интернационалната проведена престъпност.

От американския Департамент на правораздаването отхвърлиха да дадат информация дали Сешънс е знаел за незаконните връзки на Борисов с коментар, че Департаментът " не разяснява вътрешни брифинги ". Според изказване на Департамента, Сешънс и Борисов са се срещнали в кабинета на премиера в Министерския съвет в София и са говорили за " взаимния ангажимент на страните за киберсигурността и битката с интернационалния тероризъм, трафика на опиати и трафика на хора ".

В изказването на Департамента не се загатва съответно проведената престъпност, само че се оповестява, че, " Главният прокурор и министър-председателят разискаха и други области на съдействие в региона на правоприлагането сред двете страни, в това число екстрадиция и правна взаимопомощ ".

Сешънс не е първият върховен представител на Съединени американски щати, който се среща с Борисов. Президентът Барак Обама го предложения в Белия дом през 2012 година, и някогашните шефове на ФБР Джеймс Коми и Робърт Мюлер също се срещнаха с него.

Служителят на Департамента на правораздаването, който помоли за анонимност означи, че двамата държавни секретари на Обама - Джон Кери и Хилъри Клинтън - също са срещали Борисов. Той добави, че Сешънс се е срещнал с Борисов, тъй като последният " е демократично определен министър председател на България " и заради ролята на България в Европейски Съюз.

Предполагаемите връзки на Борисов с над тридесет убийства в някогашната комунистическа страна бяха задоволителна причина за Мюлер да откаже среща с него през 2005 година, макар че по това време беше най-висшият чиновник на правоохранителните органи в страната. В последна сметка срещата с Борисов се реализира, откакто Мюлер бе подложен на напън от тогавашния президент на Съединени американски щати Джордж Буш. По време на втората им среща в София през 2011 година, Мюлер с тъга се усмихваше на фотографията с Борисов, който е прочут с това, че обича да споделя свои фотоси с други водачи на международната сигурност.

През 2006 година посланикът на Съединени американски щати в България Джон Байърли изпрати конфиденциално известие до американските управляващи, че Борисов е бъдеща политическа звезда, само че също и човек, който е " забъркан в сериозна незаконна активност и поддържа близки връзки с Лукойл и съветското посолство. "

Байърли твърдеше, че тогавашният кмет на София е заплетен в огромни обири на нефт и противозаконни покупко-продажби с Лукойл, както и че е част от голяма мрежа за трафик на метамфетамин. Той сподели, че Борисов е употребявал позицията си като основен секретар на Министерството на вътрешните работи " да обезпечи прикритие за незаконни покупко-продажби " и че неговата брачна половинка, управлявала огромна българска банка, " е упрекната в пране на пари за проведени незаконни групи, както и за противозаконните покупко-продажби на Борисов. "

Оттогава Борисов е избиран за министър-председател три пъти. Той отхвърля всички обвинявания за противозаконна активност. В отговор на питане на Политико за хипотетичните връзки на Борисов с проведената престъпност, чиновник на българското Министерство на външните работи сподели, " Дори не съм чувал тези клюки ".

През последните години висши чиновници на Европейски Съюз са казвали, че Борисов наподобява зает с напъните за битка с престъпността, изключително откакто България се стреми да бъде призната в Шенгенската зона и надлежно да овладее към момента всеобщата корупция и проведената престъпност, ширеща се на нейната територия.

По време на срещите във вторник, чиновници на Департамента на правораздаването настояха България да екстрадира в Съединени американски щати петима българи, които са упрекнати, че са изнасяли самолетни елементи за националната самолетна компания на Сирия в нарушаване на ембаргото на Съединени американски щати за търговия, заяви формалният представител на Департамента на правораздаването.

Главният прокурор на България съобщи през април, представен от Ройтерс, че има " най-малък " късмет България да сътрудничи, защото правните учредения за екстрадиция са незадоволителни. От Департамента отхвърлиха да разясняват дали България е смекчила позицията си по този въпрос.

Политико
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР