Главният прокурор на Република България внесе в Конституционния съд (КС)

...
Главният прокурор на Република България внесе в Конституционния съд (КС)
Коментари Харесай

Иван Гешев се обърна към Конституционния съд заради съкратените 20 млн. от бюджета на прокуратурата

Главният прокурор на Република България внесе в Конституционния съд (КС) искане за оповестяване на противоконституционност на член 2, алинея 2 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година
В настояването се показва, че правосъдната власт следва да разполага със средствата, нужни за естественото й действие при съблюдаване на правилото за разделянето на управляващите и пълномощията им.

Бюджетните разноски за 2022 година за всички органи на правосъдната власт са избрани в член 2 алинея 2 от Закона за бюджета като след първичното предложение на Министерски съвет по предложение на група народни представители тези средства са понижени с близо 20 млн. лв..

Конституционният съд (КС) при изговаряне още през 2015 година (решение №4 от 14.07.2015 година по к.д. №3/2015) приема, че " член 117, алинея 3 от Конституцията планува категорично обособяването на независим бюджет на правосъдната власт като изискване за нейната самостоятелност и обикновено действие ".

Значителното понижаване на средствата в бюджета на прокуратурата и като цяло в бюджета на правосъдната власт неизбежно ще засегне ефикасното практикуване на нейните функционалности и ще докара до неспособност за пълноценно практикуване на пълномощията й. Недопустимо е по този метод индиректно да се цели влияние по отношение на независимостта на органи на правосъдната власт и реализиране от страна на законодателната власт на цели, разнообразни от конституционно откритите, с неразбираеми претекстове за промени и преструктуриране, се показва в настояването до Конституционен съд.

Не се оспорва суверенното право на Народното събрание при приемане на държавния бюджет да дефинира размера и изискванията за приемане на дотацията в бюджета на всички държавни органи. Това пълномощие обаче не следва да се упражнява по метод, по който посредством изцяло отказано или незадоволително финансиране (както в сегашния случай), съществено се затруднява или на практика блокира работата на конституционно открити държавни органи.

Държавното обвиняване не разполага със лични доходи, с които да компенсира понижения размер на бюджетните разноски. В актуалната финансова обстановка при сериозен растеж на цените на енергоносителите, забележителното понижаване на дотацията за прокуратурата може да има извънредно отрицателен резултат.

Бюджет, който не обезпечава нужните средства за действие на правосъдната власт, нарушава разделянето на управляващите, тъй като една власт на процедура лимитира активността на друга, като не обезпечава в задоволителен размер нужните средства за обикновено реализиране на конституционните й пълномощия.

Финансово необезпеченият бюджет (чл.2, ал.2) основава заплаха от блокиране на активността на органи на правосъдната власт и е в нарушаване на член 4, алинея 1, член 8 и член 117, алинея 2 и 3 от Конституцията на Република България, води до неравнопоставеност на разграничените управляващи и опонира с откритата в главния закон самостоятелност на правосъдната власт и свързаната с нея автономия на бюджета й, се показва още в настояването на основния прокурор до Конституционния съд.

 Конституционен съд Конституционен съд Източник: Zonanews

Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР