Главният прокурор на Република България Иван Гешев изпрати писма до

...
Главният прокурор на Република България Иван Гешев изпрати писма до
Коментари Харесай

Гешев сезира Урсула фон дер Лайен и евроинституциите за отказа на Сърбия да задържи издирваните от „Нексо“

Главният прокурор на Република България Иван Гешев изпрати писма до Съвета на Европа, Европейския комитет по проблемите на престъпността, ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и ръководителя на Европейския парламент Роберта Мецола за зародили компликации с приложението на Европейската спогодба за екстрадицията на български жители от Република Сърбия. Това оповестиха от прокуратурата.

В писмата се показва, че в Софийската градска прокуратура (СГП) е формирано и се води досъдебно произвеждане за извънредно тежки трансгранични престъпни закононарушения, свързани с проведена незаконна група за пране на пари, данъчни закононарушения и компютърни измами и породени вреди в разнообразни страни.

Групата е работила от началото на 2018 година до 12.01.2023 година на териториите на Република България, Обединено кралство Англия и Северна Ирландия, Швейцарската конфедерация и Каймановите острови. До момента в хода на осъществените дейности по следствието са събрани доказателства, от които се открива, че са реализирани редица преводи за да бъде избегне санкционният режим, натрапен във връзка с Руската федерация.

По досъдебното произвеждане в качеството на обвинени са привлечени четири лица, измежду които К.К. и А.Т. Спрямо двамата са издадени Европейски заповеди за арест.

На 04.04.2023 година от Дирекция „ Международно оперативно съдействие “-МВР прокуратурата е известена, че двете лица са оповестени за интернационално търсене в Шенгенската осведомителна система с въведен сигнал по член 26 от Регламент /ЕС/ 2018/1862 на Европейския парламент и на Съвета, а също и по канала на Международната организация на престъпната полиция – Интерпол.

На 07.04.2023 година посредством Дирекция “МОС “ – Министерство на вътрешните работи е получена информация от националното бюро на Интерпол в Белград, че двамата обвинени К.К. и А.Т. са пристигнали на 06.04.2023 година в 23,05 ч. на летището в Белград, Република Сърбия, с полет от Дубай, Обединени арабски емирства. Същия ден на съображение на Европейската спогодба за екстрадиция са изпратени незабавно посредством Интерпол и до сръбските управляващи преводи на сръбски език на молбите за оповестяване за интернационално търсене и краткотрайно задържане на обвинените. Още на 07.04.2023 година по факс е получено известие от Генералния секретариат на Интерпол, че документите са получени.

В писмото на основния прокурор Иван Гешев се показва, че Република Сърбия не е изпълнила задължението по чл.16, т.3 от Европейската спогодба за екстрадиция и не е подхванала незабавни дейности за краткотрайно задържане на търсените лица и незабавното известяван на България за резултата от изпратените молби до сръбските управляващи във връзка с обвинените К.К. и А.Т. Така на търсените лица е разрешено да избегнат наказателна отговорност в България.

„ Случаят е невиждан, до момента подобен проблем с несъблюдение на интернационален контракт в региона на наказателното право не е открит в нашата процедура “, написа в писмото.

В него основният прокурор Иван Гешев насочва искане да бъде инициирана в незабавен порядък процедурата на разрешаване в дух на другарство на зародилите усложнения по приложението на Европейската спогодба за екстрадиция.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР