Главният прокурор на Прокуратурата за борба с корупцията и организираната

...
Главният прокурор на Прокуратурата за борба с корупцията и организираната
Коментари Харесай

Случаят ``Барселонагейт`` се мести изцяло в българската прокуратура |

Главният прокурор на Прокуратурата за битка с корупцията и проведената престъпност на Испания Алехандро Лузон Кановас е изпратил през днешния ден публично писмо до евродепутата Елена Йончева. Кановас е дал отговор на Йончева за настоящото положение на следствието по случая " Барселонагейт ".

Алехандро Лузон Кановас оповестява, че следствието не е прекъснато, а е трансферирано към българската прокуратура заради повтаряне на юрисдикцията с българските управляващи.

В писмото се показва, че на процедура процедурата в Испания не е продължена, с цел да се даде опция на българските управляващи да продължат работата по случая, така се е оказало, че двете прокуратури проверяват по едно и също време едни и същи лица и едни и същи обстоятелства.

В писмото категорично се прецизира, че „ защото българското следствие (дело 5906/2019 - разпределено на ВКП) е по-напреднало от испанското, българската прокуратура по справедливи аргументи се намира в по-добра позиция от испанската прокуратура да продължи следствието. “

Съгласно европейската правосъдна процедура, когато едни и същи обстоятелства и условия, и едни и същи лица се проверяват от две прокуратури на две страни членки, следва следствието да се поеме от една от тях.

През 2018 година Елена Йончева подаде сигнал по случая " Барселонагейт " - евродепутатът сигнализира, че журналистическо следствие е разкрило " допустимо пране на пари посредством имотна договорка в Барселона, в което е забъркан някогашният министър председател Бойко Борисов ".





Съпругът на Борислава Йовчева: Един път вечно се поставя завършек на този случай

Вчера Йордан Николов Христов, който е брачен партньор на някогашната манекенка Борислава Йовчева, излезе с платена обява в Българска телеграфна агенция, в която съобщи, че " казусът „ Барселонагейт " против мен е изцяло преустановен и архивиран ".

" На 06 юли 2021 година получих формален документ (Legal Statement) от моите юристи в Испания, с който ме уведомяват, че така наречен случай „ Барселонагейт " е изцяло преустановен и архивиран с публично Постановление (Decreto Fiscal) на Главния прокурор на Специализираната прокуратура на Испания господин Алехандро Лузон Кановас, считано от 31.05.2021 година и влезнало в действие. В хода на инспекцията по така наречения случай „ Барселонагейт " против мен в никакъв случай не са били повдигани обвинявания и не са предявявани финансови, данъчни или каквито и да е било други законови искания от страна на испанските управляващи. Такива няма и против нито едно физическо или юридическо лице, чиито имена бяха „ напоително " тиражирани от разнообразни медии " - твърди Йордан Христов.

" Нещо повече, част от медийно публикуваните имена включително и на политици, даже не участват в инспекцията, което не попречи да „ участват " в медийни и политически спекулации, в които беше забъркано и моето име в продължение на две години. С прекратяването и архивирането смятам, че веднъж вечно се поставя завършек на този случай " - споделя още Йордан Христов.

" 3а страдание разумният свършек на един проблем, който беше основан, тиражиран и поддържан, въз основа на медийни и политически спекулации и имаше малко общо с правото не може да ми върне нито разрушените нерви, нито унищожения ми персонален живот, както и тежките негативи върху положителното ми име и бизнеса ми. Винаги съм вярвал в правосъдната система и задълбочено ще обмисля с моите юристи опцията да потърся правата си и да заведа каузи за породените ми вреди " - написа още в платената обява в Българска телеграфна агенция на брачна половинка на Борислава Йовчева.


Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР