Либия нареди 8 служители да бъдат задържани в разследване на смъртоносно срутване на язовирна стена

...
Главният прокурор на Либия нареди в понеделник арестуването на осем
Коментари Харесай

Главният прокурор на Либия нареди в понеделник арестуването на осем длъжностни лица като част от разследването си на неотдавнашното наводнение, което уби хиляди, съобщиха от кабинета му.

Внезапното наводнение, което свидетели оприличиха на цунами, проби два остарели язовира на 10 септември, след като буря със силата на ураган връхлетя района около Дерна, пристанищен град в източната част на Либия.

Длъжностните лица са заподозрени в " лошо управление" и небрежност, се казва в изявление от офиса на главния прокурор, добавяйки, че те са служили в момента или преди в офиси, отговарящи за водните ресурси и управлението на язовирите.

В събота официалният брой на загиналите надхвърли 3800 и международни хуманитарни групи казаха 10 000 или повече души може да са в неизвестност.

След като започна разследване, главният прокурор на Либия Ал-Седик ал-Сур каза преди повече от седмица, че двата язовира нагоре по течението от татко Дерна са били напукани от 1998 г.

Но ремонтът е започнал от турска компания през 2010 г. бяха спрени след няколко месеца, когато избухна революцията в Либия през 2011 г., и работата така и не беше възобновена, каза прокурорът на 16 септември, като обеща да се справи твърдо с отговорните.

Смъртоносното срутване на язовирната стена в Либия се подготвяше десетилетия

Подкрепяният от НАТО бунт през 2011 г. свали дългогодишния диктатор Муамар Кадафи, което доведе до повече от десетилетие конфликт от начало и спиране.

Сега Либия е разделена между международно призната администрация, базирана в Триполи на запад -- към която принадлежи Сур -- и друга в засегнатата от наводненията източна част.

Източните сили преди години започнаха неуспешна атака срещу столицата, която приключи в прекратяване на огъня през 2020 г.

Оттогава продължи период на относителна стабилност и позволи на опустошената от войната Либия да се опита да се възстанови.

Водна стена

Първият язовир, който се срути при бедствието, беше язовирът Абу Мансур, на 13 километра (осем мили) от Дерна, чийто резервоар съдържа 22,5 милиона кубически метра (почти 800 милиона кубически фута) вода.

След това потопът разруши Ал Билад, вторият язовир, който имаше капацитет от 1,5 милиона кубични метра и се намира само на километър от крайбрежния град.

Стената от вода и отломки премина през обикновено сухото речно корито или вади, което пресича центъра на града.

И двата язовира са построени от югославска компания през 70-те години на миналия век, „не за събиране на вода, а за защита на Дерна от наводнения“, каза Сур по-рано.

От революцията в Либия през 2011 г. всяка година се отпуска бюджет за ремонт на два язовира, но нито едно от следващите правителства не е предприело работата, според служител.

В доклад от 2021 г. на либийското одитно бюро официални лица критикуваха „протакането“ при възобновяване на ремонтните дейности на двата язовира.

През ноември 2022 г. инженерът и академик Абдел Уанис Ашур предупреди в проучване, че „катастрофа“ заплашва Дерна, ако властите не извършат поддръжка на язовирите.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР