Главният прокурор на Европейския съюз осъди Румъния в Европейския съд

...
Главният прокурор на Европейския съюз осъди Румъния в Европейския съд
Коментари Харесай

Лаура Кьовеши осъди Румъния в съда в Страсбург

Главният прокурор на Европейския съюз осъди Румъния в Европейския съд за правата на индивида поради уволнението си от като основен прокурор на Антикорупционния основен директорат на Румъния. Според съда в Страсбург румънските управляващи са погазили правото и на обективен съд и на свободно изложение.

Кьовеши не е претендирала за обезщетение от страната си.

Настоящият европейски основен прокурор беше отстранена от антикуроционната прокуратура на Румъния през 2018 година До това се стигна след политическа офанзива, която стартира с претекста, че с рецензиите си към правосъдната промяна в страната, водена от ръководещите социалисти, Кьовеши е надвишила властта си и е увредила имиджа на Румъния в чужбина. Тя беше наречена " властническа " и упрекната в това, че преследва " присъда непременно ", без значение от случая, както и че не зачита престижа на Народното събрание и се опълчва на решения на румънския Конституционен съд.

Заради натиска против Кьовеши и поради промени в Наказателния кодекс на Румъния на няколко пъти имаше бурни улични митинги против социалдемократите на Ливиу Драгня. Промените в Наказателния кодекс предвиждаха де факто декриминализиране на подкупите до избран размер.

В следствие Кьовеши се кандидатира за поста основен прокурор на Европейски Съюз, а управляващите в страната ѝ се пробваха да ѝ попречат, като образуваха дело против нея. В разследване на Кьовеши беше наложена възбрана за овакантяване на страната, което щеше да попречи на присъединяване ѝ в процедурата за избор на прокурор на Европейски Съюз. В последна сметка румънката беше определена за поста.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР