Главният прокурор на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши ще приеме наградата

...
Главният прокурор на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши ще приеме наградата
Коментари Харесай

Лаура Кьовеши приема награда от Националните правосъдни награди

Главният прокурор на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши ще одобри премията за Европейско правораздаване на Националните правосъдни награди, които ще се проведат за 11-та година на 1.12 в хотел Маринела.

„ За мен е същинска чест да получа приз от по този начин уважаваните „ Национални награди за правораздаване “. Тази премия е самопризнание за работата, която вършим дружно с моите сътрудници в Европейската прокуратура. То нямаше да е допустимо без невероятния възторг, отдаденост и професионализъм на екипа на Евро Прокуратурата. Имахме сложната задача да създадем мощна и ефикасна институция, ползваща се с доверието на европейските жители, способна да отбрани финансовите ползи на Европейския съюз и да способства за използването на върховенството на закона. “, сподели Лаура Кьовеши ден преди да й бъде връчен наградата.

За да получи Лаура Кьовеши този приз, е същински триумф не за събитието, а и за цялото българско правораздаване. Потвърждението от нея пристигна след двумесечни договаряния, десетки писма и доклад на предходните 10 години на Националните правосъдни награди.

На сцената да получи Гран При ще излезе и един от най-ерудираните експерти в региона на европейското и интернационалното право в България - доцент доктор Юлия Захариева. Той ще й бъде поднесен от нейния възпитаник – конституционния арбитър проф. Атанас Семов.

Носители на Гран При през годините са били Еньо Комитов, професорите Александър Янков, Васил Мръчков, Огнян Герджиков, конституционните съдии Константин Пенчев и Атанас Семов, деканът на ЮФ към СУ Сашо Пенов, най-възрастният настоящ юрист Йордан Минчев (92 г). През 2020 година статуетката “Темида ” отиде при някогашния министър на правораздаването и първи европейски арбитър в съда на Европейска общност в Люксембург Теодор Чипев, съдията, зает с делото по покушението на папа Йоан Павел II Трендафил Данаилов, а предходната година с Гран При си потегли проф. доктор Красимира Средкова.

През годините посетители на Националните правосъдни награди са били президентите на Международния Адвокатски съюз – Мигел Луиназ и Жан-Жак Уетвилер, шефове на интернационалните адвокатски колегии, съдии от съда в Люксембург и доста други. Миналата година предложения да участват на церемонията бяха отправени към Koen Lenaerts – председател на Съда на Европейския съюз  и Marc van der Woude – ръководител на Общия съд на Европейския съюз, по отношение на 70-тата годишнина на Съда на Европейски Съюз и 15 години от присъединението на България към Европейски Съюз. Те изпратиха свои видеа, като наградите на сцената им бяха поднесени от проф. Атанас Семов, а от тяхно име ги получи българския арбитър от Общия съд на Европейски Съюз Марияна Кънчева.

Събитието е с благотворителен темперамент и има за съществена цел набирането на средства за деца с увреждания, а тази година и за инвитро процедури на фамилии с репродуктивни проблеми, посредством благотворителна лотария и търг с картини на известни български художници – Танер Мерт, Георги Чернев, Николай Янакиев, Елеонора Бакалова, Цанко Христов, Кирил Божков, Милена Гунчева, Иван Яхнаджиев и неговите възпитаници, които рисуват на място. С няколко осъществявания гостите ще поздравят Цвети Радойчева и Красимир Недялков. Водеща на церемонията е лицето на БНР и водеща на предаването " Законът и Темида " Анелия Торошанова.

Церемонията се провежда с поддръжката и помощта на Международния Адвокатски Съюз, Общия съд на Европейски Съюз в Люксембург, Адвокатските колегии от цялата страната, Висшия Адвокатски съвет, Камарата на Нотариусите, Българска Съдийска Асоциация, Прокуратурата на Република България, Професионалната асоциация на посредниците, Асоциацията на съдиите по вписванията, Асоциация на дамите Адвокати, Асоциация на синдиците в България.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР