Главният прокурор на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши и шефът на

...
Главният прокурор на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши и шефът на
Коментари Харесай

Лаура Кьовеши и Сотир Цацаров се споразумяха да си сътрудничат |

Главният прокурор на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши и шефът на Антикорупционната комисия Сотир Цацаров подписаха Споразумение за съдействие сред прокуратурата и КПКОНПИ.  Това става малко преди държавното управление да реализира целта си в правосъдната промяна комисията да бъде разграничена на две.

Целта на съглашението е да се форсира процесът на съдействие и продан на информация в границите на откритите пълномощия на двете институции, показват от КПКОНПИ.

При следствието на закононарушения от компетентността на Европрокуратурата, които засягат финансовите ползи на Европейски Съюз и са осъществени от лица, заемащи висши обществени длъжности, органите на комисията – дирекция „ Противодействие на корупцията “, работят под непосредственото управление на съответния български европейски делегиран прокурор.

КПКОНПИ ще дава на Европейската прокуратура цялостна информация за открити корупционни закононарушения. В съглашението е посочено, че „ комисията осведоми без излишно закъснение Европрокуратурата за всяко незаконно държание, във връзка с което би могла да упражни своята подготвеност ".

Европейските прокурори могат да разпореждат на антикорупционната дирекция осъществяването на предварителни инспекции, както и да упражняват надзор в тази тенденция. Предвидено е също, че в хода на към този момент формирани досъдебни производства прокуратурата на Кьовеши и КПКОНПИ си взаимодействат по реда на Наказателно-процесуален кодекс и Регламент (ЕС) 2017/1939, като дейности по следствието се възнамеряват взаимно и могат да се разпореждат на чиновници на дирекция " Противодействие на корупцията ".

Освен в наказателното произвеждане, взаимоотношението ще се реализира и при отнемането на нелегално добито имущество. Европейската прокуратура ще уведомява КПКОНПИ посредством ръководителя й за всяко повдигнато обвиняване, което съгласно ЗПКОНПИ постанова образуването на имуществена инспекция. На органите на комисията могат да се разпореждат и дейности по налагане на запори и възбрани, както и по ръководство на обезпеченото имущество.

Двете институции ще организират и взаимни образования, с цел да се увеличи подготовката на прокурори и чиновници на комисията.

Досега на дирекция " Противодействие на корупцията " са предоставени от европейски делегирани прокурори 4 инспекции с предмет корист със средства на Европейски Съюз, показват от КПКОНПИ.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР