Главният прокурор на Чехия Павел Земан обяви в сряда, че

...
Главният прокурор на Чехия Павел Земан обяви в сряда, че
Коментари Харесай

Чешкият главен прокурор възобнови делото за измама срещу премиера Бабиш

Главният прокурор на Чехия Павел Земан разгласи в сряда, че е отменил прокурорското разпореждане от септември, с което бе спряно следствието за машинация с еврофондове против премиера на страната Андрей Бабиш.
Става въпрос за така наречен случай " Щъркелово гнездо ", в който той и членове на фамилията му са обвинени, че са манипулирали собствеността на земеделско стопанство и конгресен център, с цел да завоюват непозволено европейско финансиране от 2 млн. евро. Казусът датира отпреди десетиелтие, когато Бабиш още не бе почнал политическата си кариера, осведоми Свободна Европа.

Малко преди изказването на чешкия основен прокурор, министър председателят на страната съобщи, че няма да подаде оставка поради заключенията на Европейската работа за битка с измамите (ОЛАФ) за непозволено потребление на европейски средства, свързани с негови компании.

Бабиш разяснява в сряда пред локалния в. " Право ", че няма да се наложи на Чехия да връща парите, усвоени от холдинга му " Агроферт ", оповестява Ройтерс. " Няма и най-малка причина ", отговори той, запитан дали би подал оставка, в случай че се наложи вследствие на европейския одит страната му да възвръща дотации за стотици милиони крони.

По думите му заключенията на ОЛАФ не са дефинитивна присъда и Прага има право да ги разяснява преди Европейската комисия да реши по какъв начин да постъпи. " Категорично отхвърлям концепцията, че Чешката република ще би трябвало да връща пари поради някогашната ми компания ", заявява Бабиш.

Според информация на чешкия седмичник " Респект " ОЛАФ е открила спор на ползи при Бабиш, който трябваше да трансферира бизнесимперията си на доверителни фондове, с цел да стане министър-председател. Съмненията са, че все пак продължава да е крайният адресат на нейните облаги.

От Европейската комисия (ЕК) отхвърлиха да разясняват следствието, обхващащо няколко европейски стратегии, посредством които са финансирани планове на " Агроферт ". Говорител на Европейска комисия съобщи само, че секретният отчет на ОЛАФ няма да бъде декласифициран.

Три чешки медии оповестиха във вторник, че окончателната версия на документа демонстрира, че Бабиш не се е дистанцирал задоволително от бизнеса си. Самият той обаче упорства, че е извършил всички условия съгласно чешкия закон за спор на ползи, прехвърляйки собствеността на холдинга на доверителни фондове.

ОЛАФ води две следствия за даването на европейски средства на компании на Бабиш. Едното към този момент завърши и беше обвързвано с фондовете за районно развиване, Кохезионния и Европейския обществен фонд. Второто, което още продължава, ревизира правомерността на даването на аграрни дотации на бизнес консорциума, притежаван от Бабиш до 2017 година

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР