Главният прокурор на Алабама казва, че има право да преследва хора, които улесняват пътуването за аборти извън щата

...
Републиканският генерален прокурор на Алабама заяви в съдебно дело, че
Коментари Харесай

Републиканският генерален прокурор на Алабама заяви в съдебно дело, че има право да преследва хора, които организират пътуване на бременни жени, за да направят аборт извън щата.

В съдебна декларация в понеделник адвокатите на главния прокурор Стив Маршал написаха, че предоставянето на транспорт за жени в Алабама, за да напуснат щата, за да направят аборт, може да се равнява на „престъпен заговор“.

Заявлението в съда идва в отговор на съдебни дела срещу Маршал, заведени през юли от два центъра за здравеопазване на жените и Yellowhammer Fund, организация, която казва, че предоставя „финансова и практическа подкрепа за тези, които са бременни и се нуждаят от помощ“. Ищците твърдят, че Маршал е нарушил техните конституционни права, като е заявил публично, че организациите, които помагат на бременни жени в Алабама да направят аборт извън щата, могат да бъдат криминално разследвани.

„Алабама не може повече да регулира абортите извън щата, отколкото друг щат може да приеме, че законите му, легализиращи абортите, се прилагат за Алабама“, се твърди в делото на Yellowhammer Fund.

Сега Маршал моли съдия Майрън Томпсън да отхвърли делото, заявявайки, че помагането на жена да избегне ограниченията на Алабама чрез улесняване на аборт на друго място е заговор.

„Конспирацията е това, което се наказва, дори ако окончателното поведение никога не се случи“, се посочва в документа на Маршал. „Това поведение е базирано в Алабама и е в правомощията на Алабама да го забрани.“

Алабама има една от най-строгите забрани за аборти в страната. Вследствие на решението на Върховния съд на Добс миналото лято няколко ръководени от републиканците щата приеха строги закони против абортите, докато няколко други, включително Алабама, които бяха приели т.нар. влизат в сила нови ограничения.

Заявлението привлече вниманието на губернатора на Калифорния Гавин Нюсъм, демократ, който написа в X сряда, „Калифорния НЯМА да сътрудничи на нито един щат, който се опитва да преследва жени или лекари за получаване или предоставяне на репродуктивни грижи.“

Томпсън е насрочил изслушване във вторник, за да разгледа молбата на Маршал за прекратяване на делото.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР