Главният прокурор Иван Гешев заяви, че не е регламентирано законово

...
Главният прокурор Иван Гешев заяви, че не е регламентирано законово
Коментари Харесай

Иван Гешев: Апелативната прокуратура в София проверява как е прекратено делото за „кюлчетата“

Главният прокурор Иван Гешев съобщи, че не е регламентирано законово задължението той да бъде известен за прекратяването на досъдебното произвеждане по делото за „ кюлчетата “.

Гешев заяви пред Българска телеграфна агенция, че Апелативната прокуратура в София ревизира по какъв начин е прекъснато това дело.

„ Този случай сподели, че митът за всевластния основен прокурор е политическа офанзива и не дава отговор на правната наредба в страната “, уточни още той.

Главният прокурор съобщи, че е схванал за прекратяването на това досъдебно произвеждане от обява, която му е била изпратена тази заран и добави:

„ В този интервал, когато е прекъснато досъдебното  произвеждане, основен прокурор е бил Борислав Сарафов, тъй като аз тогава бяха в Съединени американски щати “.

Гешев акцентира, че застава зад всеки български прокурор, който прецизно съблюдава Конституцията и законите на страната.

„ Не съм осведомен със случая и няма законово обвързване да бъда осведомен със случая, с изключение на когато има запитвания по този случай от Европейския парламент. И това, което ми е известно служебно, е, че казусът е взет на специфичен контрол от Апелативна прокуратура София и от Върховна касационна прокуратура. През цялото време е бил на специфичен контрол и това, което разбрах през днешния ден, откакто прочетох обявата, е, че има инструкции от Върховна касационна прокуратура към Апелативна прокуратура в София да извърши служебна инспекция на постановлението за преустановяване “, разяснява Гешев.

Той разясни, че всяка по-горна прокуратура може да ревизира законосъобразността и дали съответните дейности от инспекцията и досъдебното произвеждане са цялостни.

Гешев изключи каквото и да е нерегламентирано влияние върху съответните наблюдаващи прокурори и сподели, че има цялостно доверие на всеки един български прокурор и магистрат. Той добави, че е сигурен, че те се произнасят съгласно доказателствата по делото и вътрешното си разбиране.

Това не изключва опцията да бъдат позволени някакви неточности при реализиране на така наречен инстанционен надзор и длъжностен надзор, да се установяват някакви пропуски, сподели още основният прокурор.

Според основния прокурор гласуваните през вчерашния ден текстове в Народното събрание, с които бяха направени промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за правосъдната власт, не са механизъм за надзор, а са противоконституционни разпореждания.

Това е ясно за всеки български правист, а освен правист, ами и студент по право в 1-ви курс. Целта на този закон е единствено и само премахване на основния прокурор, т.е. на Иван Гешев, то няма други, уточни той и бе безапелационен, че ще сезира Конституционния съд сега, в който бъде обнародван закона.

 

Етикети: Гешевделокюлчета
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР