Главният прокурор Иван Гешев взе участие в церемонията в памет

...
Главният прокурор Иван Гешев взе участие в церемонията в памет
Коментари Харесай

Главният прокурор положи венци в лагера Аушвиц в памет на милионите жертви на Холокоста

Главният прокурор Иван Гешев взе присъединяване в церемонията в памет на жертвите на Холокоста във връзка 84-та годишнина от „ Кристалната нощ ”, която се организира в лагера Аушвиц в Полша. 

Гостите минаха през основния вход на лагера – емблематичната за мястото врата с надпис „ Arbeit Macht Frei “. Представители на делегациите от разнообразни страни поставиха венци на Черната стена. 

Главният прокурор Иван Гешев сервира венци от името на Република България и от името на българската прокуратура. Гешев акцентира, че в исторически проект България е положила старания и е съумяла да избави представителите на еврейската общественост у нас през Втората международна война. Главният прокурор заявява готовността на българските управляващи да се опълчват интензивно на разпространяването на антисемитски настройки и на езика на омразата. „ Загубените милиони животи би трябвало да бъдат урок за всички нас. Историята би трябвало да се помни, с цел да не се повтарят грешките от нея ”, съобщи Иван Гешев.

Специални посетители на събитието бяха председателят на Европейския парламент Роберта Мецола, европейският комисар по въпросите на съседството и разширението Оливер Вархей, ръководителят на Народното събрание на Република Чехия Маркета Адамова, министър председателят на Черна гора Дритан Абазович, секретарят на френския парламент Каролин Женевиев, представители на полската страна и интернационалните организации, родственици на жертви на Холокоста. Специалните посетители на събитието, проведено от Европейската еврейска асоциация, запалиха 6 свещи пред една от газовите камери в лагера Аушвиц в чест на 6-те милиона евреи, станали жертви на Холокоста.

В своето изказване ръководителят на Европейската еврейска асоциация равин Менахем Марголин сподели: „ Всеки човек би трябвало да посети Аушвиц. Едно от най-ужасните места на света, само че и едно от най-важните за хората. Заради самите хора. Тук са убити милиони поради омразата. Нашата цел е в никакъв случай да не позволяваме това да се повтаря. Всички ние имаме голяма мощ и тя е в нас самите, дане позволим това. ”

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола прикани в никакъв случай да не се мълчи за ужасите, които са се случили на това място, с цел да не бъде допускано сходно нещо да се случва още веднъж.

Гостите на церемонията потвърдиха безапелационния си ангажимент за противопоставяне на антисемитизма, расизма и други форми на назадничавост в актуалните общества.

Вторият ден от работното посещаване на основния прокурор Иван Гешев в Република Полша продължава с негово присъединяване в Международна конференция в град Краков. Акцент във форума ще е съдействието сред европейските страни по въпросите на сигурността и предотвратяването на прояви на ненавист, основани на етническа и религиозна непоносимост.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР