Главният прокурор Иван Гешев връчи на министъра на правосъдието в

...
Главният прокурор Иван Гешев връчи на министъра на правосъдието в
Коментари Харесай

Главният прокурор Иван Гешев със санкции за пияни и дрогирани шофьори

Главният прокурор Иван Гешев връчи на министъра на правораздаването в оставка експертните оферти на прокуратурата за промени в наказателното законодателство, свързани с налагане на наказания на пияни и дрогирани водачи. Това стана по време на разглеждането на предлагането за предварително освобождение на основния прокурор, което бе отхвърлено от Пленума на Висш съдебен съвет на съвещание на 07.07.2022 година

Едно от основанията в настояването на министър Надежда Йорданова за отстраняването на Иван Гешев бе обвързвано с издадени от основния прокурор методически инструкции за възстановяване на организацията на работа. С тях на прокурорите се предлага да преценят по кое време да подхващат дейности с искане до съда за лишаване в интерес на страната на МПС от водачи, направили закононарушения по превоза след приложимост на алкохол и наркотични субстанции.

Ето акценти от изявлението на основния прокурор по тематиката пред Пленума на Висш съдебен съвет

Налице е извънредно тревожна наклонност – за няколко години броят на делата за ръководство на МПС след приложимост на наркотични субстанции се е нараснал неведнъж - от 90 каузи през 2015 година до 3000 през 2019 година Точно затова съм внесъл тези експертни оферти.

Експертните оферти са в тенденция, в която доста жители чакаха. След трагичните събития през 2020 година с журналиста Милен Цветков и откакто нямаше реакция на Народно събрание, съм издал инструкции за възстановяване на работата на прокурорите по този тип закононарушения за да се реши практиката на съда, който е решаващият орган.

Прокуратурата и аз сме създали всички допустимо да се борим с тази война по пътищата. Утре (пострадал) може да е всеки един от нас, дете, родственик, другар. И по тази причина госпожа Йорданова ми желае отстраняването. Тъжно. Срам ме е, че българската страна в лицето на разнообразни управляващи не е решила този проблем.

Необходими са промени, Наказателният кодекс е от 1968 година и урежда публични връзки, които към този момент не съществуват в новата реалност.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР