Главният прокурор Иван Гешев видя война срещу прокуратурата“ в скандала

...
Главният прокурор Иван Гешев видя война срещу прокуратурата“ в скандала
Коментари Харесай

Гешев съзря война срещу прокуратурата в скандала по делото за Хемус

Главният прокурор Иван Гешев видя „ война против прокуратурата “ в абсурда към следствието на злоупотребите по градежа на Автомагистрала „ Хемус “.

По-рано в неделя, и в частност шефа на дирекцията Калин Стоянов, че оказвал напън над двама от тримата наблюдаващи магистрати по делото с обвинен 42-годишния Борислав Колев. СГП твърди, че на прокурорите било сложено изискване за смяна на мярката му „ задържане под стража “ в по-лека и за освобождението му от наказателна отговорност, откакто стана ясно, че „ изпрал “ над 53 млн. лева от парите за ЛОТ-5 на „ Хемус “.
ГДБОП упражнил невиждан напън по делото за „ Хемус ”, твърди прокуратурата
Прокурори от Софийска градска прокуратура се оплакаха от оказан върху тях невиждан напън от страна на ГДБОП по досъдебното произ...

„ Не става въпрос за война сред Министерство на вътрешните работи и прокуратурата, най-малко не от страна на прокуратурата. Води се война против прокуратурата “, разгласи Иван Гешев на ексклузивен брифинг.

„ Интерес имат единствено нарушителите и естественият резултат от това е взрив на престъпността. Цената ще платят българските жители. За първи път виждам подобен невиждан напън върху прокурори, и то дами. Днес са те, на следващия ден ще са съдиите или някой елементарен жител, позицията на който не се харесва на някого “, твърди основният прокурор.

В изявление за БНР вътрешният министър Бойко Рашков сподели, че и делото против Колев, тъй като ще се стигне до някогашните ръководещи от ГЕРБ. Той съобщи, че „ натискът “ най-вероятно бил „ професионален спор “.

„ Това не е професионален спор “, отвърна Гешев. Това е противозаконен, непозволен напън върху магистрати да извършат закононарушения против правораздаването. Явно някои хора по този начин възприемат висшите европейски стандарти като разделянето на управляващите и върховенството на правото. Независимостта на българските магистрати би трябвало да бъде отстоявана. Ще работим единствено в полза на жителите и против престъпността, всичко останало е за сметка на тези, които го вършат “, съобщи Иван Гешев.
Рашков: Прокуратурата защищава някогашните ръководещи от наказателна отговорност
„ Колкото повече хора схванат сериозността на следствието за стотици милиони левове от държавния бюджет за мнимо строителство н...

Държавното обвиняване заяви, че ще осведоми за проблема прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС), ръководителя на Народно събрание, президента, Министерски съвет, Европейската комисия, посолствата – в това число на Съединени американски щати и на Англия, Европейския парламент, Съвета на Европа, Венецианската комисия, Международната асоциация на прокурорите.

„ Прокуратурата ще предприеме нужните законови дейности за отбрана на магистратите “, обявиха от държавното обвиняване и приканиха за прекъсване на „ войната сред институциите “.

Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР