Главният прокурор Иван Гешев трябва да намери позиция извън държавата,

...
Главният прокурор Иван Гешев трябва да намери позиция извън държавата,
Коментари Харесай

Алексей Петров: Добър вариант е Гешев да намери позиция извън държавата и оттам да развива визиите си

Главният прокурор Иван Гешев би трябвало да откри позиция отвън страната, на която да артикулира своята визия за смяна на правосъдната система. Това разгласи в неделя някогашният консултант на ръководителя на ДАНС и някогашна барета Алексей Петров в предаването “На фокус с Лора Крумова ” на Нова тв.

“Според мен, един от най-хубавите разновидности е (Гешев -б.а.) да откри метод платформа, позиция, отвън страната, където да продължи да артикулира своето схващане за смяна на правосъдната система, в частност прокуратурата ", сподели Алексей Петров.

На още един въпрос на водещата Лора Крумова, той удостовери че приказва за позиция отвън страната.

" Да, считам, че е потребно за страната, потребно е и за самия него. Отново споделям, той е правист, може на всички места да отиде, в частни компани, в Неправителствени организации, в университети ", посочи Петров.

Защо отвън страната?

На пряк въпрос за какво счита, че е добър вид позиция за Гешев отвън страната, Алексей Петров сподели -  " Защото по този метод, ще бъде първо по-свободен да каже това, което е мислел допълнително до момента. Той беше упрекнат, че е нагазил в политиката. Резултатът за тази оценка, че той е в политиката, се дължи на неговия опит да каже мнението си или визията си за смяната в прокуратурата. Сега има тази опция да го направи свободно ".

Преди броени дни в позиция до Българска телеграфна агенция зам.- основният прокурор Борислав Сарафов съобщи, че прокуратурата би трябвало да излезе от политическия терен, където е нагазила надълбоко. 

" Искам ясно да изразя, че както аз, по този начин и болшинството мои сътрудници, считаме, че прокуратурата би трябвало да излезе от политическия терен, където е нагазила надълбоко и да се върне в естествената си среда – в отбрана на справедливостта единствено и само в границите на институционалните ѝ пълномощия. ", сподели тогава Сарафов.

На въпрос към Алексей Петров в неделя дали Гешев не трябва да се връща на поста основен прокурор даже и след края на актуалното следствие, Петров сподели -  " Така мисля. Така демонстрират обстоятелствата и събитията на един сериозен разбор, не бих споделил разбор ".

На върпос дали Петров би предложил работа на Гешев, той сподели -  " Не, не бих се заел да разясня сходно нещо ". След това водещата направи отметка, че това бил закачлив въпрос.

Още преди броени дни в интерю за БНР Алексей Петров съобщи, че държавата би трябвало да откри друга работа на Гешев.

" Ако аз бях на негово място (на мястото на Иван Гешев - б.а.), щях да се отдръпва въобще. Това отдръпване ми се коства, че би отпушило страната по извънредно доста посоки, даже стратегически. Г-н Гешев, несъмнено, има своите положителни качества и страната в тази обстановка е длъжна да му помогне, да му откри друга подобаваща работа ", съобщи тогава Петров пред националното радио.

На въпрос значи ли това отдръпване на основния прокурор с почести, той отговори тогава пред БНР -  " Щом казвате, одобрявам тази подготовка. "

Стара популярност

Работа отвън страната за основен прокурор няма да е казус. По подобен метод някогашният основен прокурор Никола Филчев през 2006 година бе назначен за дипломат в Казахстан след края на мандата си в държавното обвиняване. Тогава някогашният обвинител №1 се покри и съдът се видя в знамение по какъв начин да го намери, с цел да го докара в правосъдната зала, където да свидетелства по делото за откритите в дома му преди шест години подслушвателни устройства. Играта на котка и мишка седмици наред забавляваше медиите и публиката, а през това време Министерство на външните работи увърташе има ли подписан контракт с новия дипломат и по кое време тъкмо той ще замине за Казахстан. Междувременно правосъдни чиновници съумяха да " спипат " дипломата на коктейл в съветското посолство (едно от дребното сигурни места, на които Филчев може да бъде открит) и да му връчат призовка за явяване в съда.

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР