Главният прокурор Иван Гешев си тръгна по време на дебата

...
Главният прокурор Иван Гешев си тръгна по време на дебата
Коментари Харесай

Иван Гешев напусна заседанието на ВСС насред дебата за освобождаването му. Процедурата продължава без него

Главният прокурор Иван Гешев си потегли по време на дебата за предварителното му освобождение на съвещанието на Пленума на Висшия правосъден съвет. С думите, че не " шиканира " процеса и че " не се родил основен прокурор, нито ще умра основен прокурор ", той съобщи след съвсем три часа съвещание поради утрешното му присъединяване в комисия в Европарламента в Страсбург. " Настоявам да  се пазя самичък. Много е ясно какво се случва. Заложена е независимостта на правосъдната власт ", добави Гешев. 

Правосъдният министър Атанас Славов обаче го отвърна с думите, че в четвъртък е декларирал присъединяване в днешното съвещание и че напускането му е " опит за разстройване ". " Министърът на правораздаването също е поканен за присъединяване в Страсбург ", добави Славов, като акцентира, че за него " по-важно е актуалното произвеждане ". " Не разбирам вашата защитна тактичност да тръгнете сега ", сподели министърът.  

С Гешев си потегли и юристът му Радостина Томова.

След напускането им и след отмора, кадровиците взеха решение с 13 гласа " за " и 7 " срещу " процедурата за освобождението на Гешев да продължи без негово присъединяване.

" Мен ме тормози видимостта. Членове на правосъдния съвет внасят искане за отстраняването на основния прокурор. Провежда се извънредно дълго съвещание по разглеждане на второто предложение в продължение на съвсем 14 часа. Отлага се съвещанието за през днешния ден за 9 ч. при ясната поръчка, че Гешев няма да взе участие до края ", изясни ръководителят на Върховния касационен съд Галина Захарова.

Според някои членове на съвета Гешев съзнателно бави процедурата, възползвайки се от правото си на отбрана . Според други, процедурата е задоволително сериозна и тежка и е редно да се изчака наличието на основния прокурор, с цел да бъде транспарантна процедурата и да може да се отбрани.

С гласоподаване членовете на съвета въпреки всичко се произнесоха, че процедурата по отстраняването на основния прокурор може да продължи без него.
В началото: Замесване на Пеевски и Борисов
„ Oпасността е да се върнем във времето на Политбюро. Вярвам, че Висшия правосъден съвет няма да влезе графика на Делян Пеевски и Бойко Борисов. Т ова разгласи Иван Гешев преди съвещанието на съвета, на коет о се гледа второто искане за предварителното му освобождение от поста основен прокурор във връзка думите му „ да бъде изметен политическия отпадък от Народното събрание “. Според настояването на четирима от прокурорската гилдия с тези  думи Гешев е " уронил престижа на правосъдната власт ".

„ Всеки българин в случай че в този момент се наведе, към този момент няма да може да се изправи, откакто се организира това - от опита ми за ликвидиране до политически инсцениран опит за отстраняването ми в нарушаване на всевъзможни правила по отношение на основен прокурор, представете си какви гаранции има всеки магистрат, пък и всеки българин “, добави Гешев.

Пред кадровиците Гешев пък разяснява, че „ експерт етимолог “ би трябвало да се занимае дали думите му за „ политическия отпадък “ са „ метафора, изразителен език, дали може въобще да се засегне нещо обективно. Няма да изтъквам юрист – надалеч съм от определението „ инквизационен проце с “.
Според Гешев процедурата, в която Висш съдебен съвет се намира е „ неразбираема процедура, отклонява се от основите на правото “.

„ Моето мнение като правист, българското обществ о, което ни гледа много съществено, би трябвало да е наясно, че държа пред всички да се откри обективната истина . Всичко друго е нещо, което излиза отвън даже основите на правото, минава в друга повърхност, която не е юридическа “, счита основният прокурор.

Правосъдният министър Атанас Славов каза от своя страна, че във Висш съдебен съвет с а постъпили нови доказателства, в несени от основния прокурор Гешев, по отношение на откритата процедура за освобождението му.

От членовете на Висш съдебен съвет зависи дали тези материали ще бъдат позволени. Ако не бъдат позволени, е възможно решение да има още през днешния ден, уточни Славов при влизане на съвещанието.

Ако има сили на мрака, работа на Висш съдебен съвет е да им противостои и да ги отстранява , сподели при започване на съвещанието на министър Славов.

Той уточни, че каквото зависи от него, ще го прави, с цел да няма подозрение в този върховен орган.
Отказ
Преди това болшинството в правосъдния съвет не позволи новите доказателствени желани я, поискани от основния прокурор Иван Гешев и неговата отбрана - експертиза на израза " политически отпадък ", както и социологическо проучване за доверието в правосъдната система.

" Защитата желае от нас нещо съответно - да се види оценката на обществото след разбора на основния прокурор ", съобщи една от най-яростните защитнички на Гешев в съвета - Вероника Имова (избрана в съвета от Народното събрание по предложение на ГЕРБ).

За да потвърди нуждата от експертиза на израза " политически отпадък ", Имова си спомни за своята учителка по български, която ги учила на благосъстоянието на езика и по какъв начин би трябвало да се употребяват метафори. А дали изразът " политически отпадък " е метафора трябвало да каже специалист по езика.

Освен Имова още трима души поддържаха настояванията на Гешев и юриста му.

Заместник-главният прокурор Даниела Машева, която бе изслушана за прочувственото положение на Гешев, съобщи, че " различен път не съм виждала основния прокурор с подобен израз на лицето ". “Излъчваше претърпяно отчаяние и засегнатост от нещо ", добави тя. По думите й " всекидневно Гешев е бодър и " жизнеспособен " човек ".
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР