Главният прокурор Иван Гешев ще завърши докторантура в Правно-историческия факултет

...
Главният прокурор Иван Гешев ще завърши докторантура в Правно-историческия факултет
Коментари Харесай

Иван Гешев стана докторант по международно право без да знае чужд език

Главният прокурор Иван Гешев ще приключи докторантура в Правно-историческия факултет (ПИФ) на Югозападния университет ”Неофит Рилски ” – Благоевград. Той е избрал в катедра ”Международно право и интернационалните връзки ”. Любопитна детайлност е, че за въпросната докторантура е наложително докторатът да има добра чуждоезикова подготовка, само че три документа, оповестени на уеб страницата на Висш съдебен съвет демонстрират, че Гешев не знае непознат език.
Научен началник на основния прокурор, който е причислен в независима форма на образование, е деканът на факултета доцент доктор Николай Марин, учител в катедра " Международно право и интернационалните връзки ".

Новината за научното развиване на основния прокурор Иван Гешев не е обявена на никое място. Няма я в уеб страницата на прокуратурата, нито в профила му в " Туитър ". Такава информация липсва и на уеб страницата на университета, сподели инспекция на Фрог.

Информацията заяви районният уебсайт " Струма ", а деканът е удостоверил пред " Сега ", че самият основен прокурор е негов докторант. Гешев ще изследва тематика от интернационалното право, само че нито той, нито научният му началник разкриват детайлности на каква е докторантурата, по кое време и по какъв начин е бил признат основният прокурор, какви документи, удостоверяващи ползите и достиженията в научната област е показал, и така нататък

Чуждоезикова подготовка е заложена като наложително условие при кандидатстването за банкет на постоянни докторанти по " Международно право и интернационалните връзки ". „ За научна област, каквато са интернационалното обществено право, правото на интернационалните контракти, дипломатическото и консулско право, и

интернационалните връзки, владеенето на непознат език е нужда, изключително при създаването на дисертационен труд с оглед проучване и разбор на задграничния опит, съществуването на профилирани научни проучвания и библиографска информация, а също по този начин и на традициите и научните постижения в обсъжданата област. ", написа още в условията.

Според справката с документите на Иван Гешев, които са оповестени на страницата на Висшия правосъден съвет при избора му за основен прокурор ясно се вижда, че той не знае никакъв непознат език. Освен това в автобиографията си вместо непознат език Гешев е показал " майчин - български ". Не на последно място, в кадровата му информация, приложена към конкурсните документи, графата за непознати езици е празна.

Интересно е още, че името на Иван Гешев не попада в Академичната осведомителна система. За разлика от постоянните докторанти, които държат изпит по специалността и непознат език, съгласно вътрешните правила за развиване на университетския състав на ЮЗУ тези в независима форма се одобряват без изпит през цялата академична година, след показване на план на дисертационния труд, създаден в главната му част.

Припомняме, че Иван Гешев е приключил право в Школата на Министерство на вътрешните работи в Симеоново. По време на акцията му за основен прокурор едно от десетките писма в негова поддръжка бе точно от ректора на Югозападния университет в Благоевград. Ректор на Югозападния университет е проф. доктор Борислав Юруков, определен предишния ноември за втори мандат. В качеството си на зам.-главен прокурор Гешев беше формален посетител на церемонията по дипломирането на абитуриенти там през април 2019 година

Според одобрената процедура на университета, " зелена светлина " за придобиването на просветителна и научна степен (ОНС) лекар дава факултетният съвет. След това ректорът издава заповед за зачисляване на докторанта въз основа на решението на факултетния съвет, с която дефинира формата и периода на докторантурата, научния началник и катедрата, в която ще се образова докторантът. Редовната и независимата форма на образование са с дълготрайност до 3 години, с най-малък период за образование 2 години.

Докторантите, признати в независима форма, които не работят по главно трудово правно отношение с ЮЗУ " Неофит Рилски ", заплащат за образованието си годишно сума в размер на 4 минимални работни заплати. И защото не е в постоянна форма, основният прокурор няма да получава месечна стипендия от 500 лева Във вътрешните правила обаче е написано, че без значение от формата, образованието на докторантите включва научноизследователска (художествено-творческа) активност, в това число присъединяване в научни планове, посещаване и присъединяване в образователни курсове (лекции, семинари, туториали и други, преподавателска и/или експертна активност, присъединяване в научни конгреси (национални и/или международни), изпити, планувани в самостоятелния образователен проект, отбрана на докторска дисертация.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР