Главният прокурор Иван Гешев ще изчака решението на президента Румен

...
Главният прокурор Иван Гешев ще изчака решението на президента Румен
Коментари Харесай

Гешев в Страсбург: Ще изчакам решението на Радев, на КС, каквото имам да кажа, ще го кажа в България

Главният прокурор Иван Гешев ще изчака решението на президента Румен Радев за указа за отстраняването му, както и решението на Конституционния съд и по-късно ще разяснява решението на Висш съдебен съвет да бъде предварително освободен.


Това съобщи Гешев пред публицисти в Страсбург откакто беше изслушан от комисията LIBE, заяви Българска национална телевизия.

" Ще изчакам решението на президента Радев за моето премахване, ще изчакам решенията на Конституционен съд и каквото имам да кажа, ще го кажа в България ", уточни той.

 

Припомяме, че през вчерашния ден Висш съдебен съвет взе решение за освобождението на Гешев от поста основен прокурор, само че до момента в който президентът не вземе решение, Иван Гешев е към момента извършва функционалността на подобен.

 

Главният прокурор Иван Гешев е в Страсбург, с цел да бъде изслушан от Мониторинговата група за народна власт, господство на закона и съществени права на Европейския парламент. Преди да влезе, той се спря при екипа на NOVINI.BG.

 

" Дошъл съм, с цел да приказвам пред комисията. Ще преценява дали след чуването ще направя коментар ", сподели още той.

 

Малко преди началото на чуването Елена Йончева (БСП), която е единственият български евродепутат в мониторинговата група, разгласи, че се прави опит чуването да бъде анулирано. 

" В момента Европейската национална партия, в която членува ГЕРБ, се пробва да анулира чуването на основния прокурор. Основанието за това, съгласно ЕНП, е фактът, че Висшият правосъден съвет взе през вчерашния ден решение за освобождението му. Искането ще бъде разисквано в околните минути ", оповестиха от екипа на Йончева, като подчертаха, че Гешев към момента е основен прокурор, тъй като няма декрет на президента за освобождението му.

Това стана към 15 минути преди началото на съвещанието.

 

" Има импортирано искане чуването да бъде анулирано. Участниците ще решат при започване на закрито съвещание. Искането е импортирано от няколко групи предвид на случилото се във Висшия правосъден съвет ", посочи Емил Радев от ЕНП (ГЕРБ), представен от бТВ.

 

" От две години се приказва по тези съответни проблеми в мониторинговата група. Има няколко съвещания извършени, има голям брой писмени мнения и аз през днешния ден не чакам да научим нещо друго от това, което сме научавали и в LIBE, и в подкомисията, по този начин чезададени са въпросите от групата на социалистите, знаете Елена Йончева е там, има три въпроса, прочее това са единствените въпроси към основния прокурор, които бяха заложени в писмен тип ", разяснява Радев във връзка следствието за " Барселонагейт ", за което Гешев бе обявил, че ще приказва.

 

Преди началото на съвещанието Гешев бе помолен да изчака пред залата. Малко след това той въпреки всичко влезе на съвещанието на мониторинговата група.

 

Престоят му в залата продължи към 20 минути, а по-късно Гешев за малко приказва пред публицисти. 

 

Попитан какви въпроси са му били задавани, той отговори:  " Както постоянно обсъждахме значими въпроси като правовата страна и върховенстовото на закона. Въпроси като зловредното съветско въздействие, корупцията по високите етажи и всичко, което интересува нашите европейски сътрудници ". 

 

Преди ден от прокуратурата оповестиха, че Гешев ще показа постигнатия прогрес при следствие на случаи на корупцията по високите етажи на властта, както и по съответни проблеми, обект на интерес от Мониторинговата група - така наречен каузи " Барселонагейт " и " Златните кюлчета ".

Решението за изключителното чуване бе взето при започване на месеца, а единственият български евродепутат, който взе участие в мониторинговата група, е Елена Йончева(БСП). По думите ѝ задачата на това съвещание е евродепутатите да бъдат осведомени с последните развития, свързани с върховенството на закона в страната – измененията в Закона за правосъдната власт, неочакваното развиване по каузи, които Европейският парламент следи от години, както и въпроси, зараждащи от изминал запис от съвещанието на управлението на една от парламентарно показаните партии.

" Ще попитам и за какво чак в този момент прокуратурата стана извънредно дейна по " Барселонагейт ", сподели Йончева преди дни.

 

След срещата Гешев съобщи, че са обсъждали значими въпроси като върховенството на закона и правовата страна, корупцията по високите етажи и всичко, което интересува европейски ни сътрудници.

 

Сега огромният въпрос е какъв ход ще направи президентът Радев, съобщи заместник-министърът на правораздаването Емил Дечев, който взе участие в съвещанието, само че не направи прогноза.

„ Трябва да питате президента, аз не мога да върша прогнози ”, съобщи Дечев.

Под въпрос са и срещите на Гешев с други евродепутати. Днес той ги дефинира като " евентуални ".

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!   

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР