Главният прокурор Иван Гешев се завърна от САЩ късно снощи

...
Главният прокурор Иван Гешев се завърна от САЩ късно снощи
Коментари Харесай

Иван Гешев се е прибрал от САЩ, може да бъде отстранен до края на май

Главният прокурор Иван Гешев се завърна от Съединени американски щати късно нощес с полет от Франкфурт. На летище София той е бил посрещнат от публицисти, само че ги е заобиколил.

Гешев е бил изведен през непряк излаз, предава Българска национална телевизия.

Очаква се на Иван Гешев да му бъде връчено предлагането за предварително преустановяване на мандата, импортирано от 6-ма членове на прокурорската гилдия.

Иван Гешев може да бъде отхвърлен от Висш съдебен съвет до края на май

Причините за предварително освобождение на основния прокурор Иван Гешев се коренят още във времето, преди той да бъде определен на този пост и в дейностите и бездействията му по време на неговия мандат. Това съобщи пред БНР Атанаска Дишева от Висшия правосъден съвет.

Тя счита, че има справедлива опция процедурата във Висш съдебен съвет за това да завърши до края на май.

" Ако на следващия ден (15 май) му бъде връчено това предложение и той се възползва от цялостния седемдневен период, би трябвало този период да изтече идващия понеделник. След това Висш съдебен съвет би трябвало да насрочи съвещание, на което да се произнесе по допустимостта и редовността на предлагането. В тридневен период Висш съдебен съвет би трябвало да се произнесе по допустимостта и по-късно да насрочи разглеждане всъщност. В рамките на едно съвещание разискването може да завърши ", разясни тя.

" Изнасянето на напред във времето на това, за което е импортирано предлагането на шестимата членове на Висш съдебен съвет за освобождение на Гешев, наподобява като дребна вина спрямо това, за което има данни и за което се твърди в държанието на основния прокурор ", разяснява тя, цитирайки обвинявания на медии и политици през годините.

Дишева уточни, че 17 от членовете на Пленума на Висш съдебен съвет би трябвало да гласоподават за освобождението на Иван Гешев от поста основен прокурор, с цел да се случи това.

По думите на Атанаска Дишева, в случай че 49-ото Народно събрание се задържи задоволително дълго време, би могло във времето, до момента в който вероятно няма настоящ основен прокурор, а някой различен извършва длъжността, да бъдат определени нови членове на Висш съдебен съвет.

" Може да се стартира процедура от един Висш съдебен съвет, кандидатури да бъдат издигнати. И процедурата по желание на нов основен прокурор да бъде приключена от различен Висш съдебен съвет ", изясни тя.

Депутатите разясниха, че виждат политическа договорка в проблема.

Очаква се тези дни Иван Гешев да се върне в България след командировка в Съединени американски щати, за която не се знае съвсем нищо. Политици чакат и загатват за трагичен поврат, в случай че основният прокурор реши да извадии замразени досиета.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР