Главният прокурор Иван Гешев се охранява по сигнал за застрашеност,

...
Главният прокурор Иван Гешев се охранява по сигнал за застрашеност,
Коментари Харесай

Хаджигенов: Гешев, Борисов и Цацаров се охраняват по общ сигнал за застрашеност

Главният прокурор Иван Гешев се охранява по сигнал за застрашеност, който е един общ за някогашния министър председател Бойко Борисов и някогашния основен прокурор Сотир Цацаров, стана известно от изявление на народния представител Николай Хаджигенов от " Изправи се БГ! Ние идваме ", по време на съвещанието на Парламентарната комисия по правни въпроси, на което се организира публично разискване по законопроектите за смяна в Закона за отбрана на лицата, застрашени по отношение на наказателно произвеждане.

" Този сигнал не е бил проверяван в никакъв случай от Държавна организация " Разузнаване ", съгласно управлението това е казус в работата на разузнаването ", сподели още Хаджигенов.

Според зам.-главният прокурор Красимира Филипова обаче " сигналът не е един и не е общ ".

Законопроектите плануват връщане на Бюрото към Министерството на правораздаването, надлежно изваждането му от Прокуратурата, както и основният прокурор да не се охранява от него. В съвещанието на комисията взеха присъединяване зам.-главните прокурори Красимира Филипова и Даниела Машева, министъра на правораздаването Янаки Стоилов и на вътрешните работи в служебния кабинет Бойко Рашков, както и представители на адвокатурата и неправителствения бранш.

В разискването по законопроектите е налице " вербален изказ против личността на основния прокурор, която не би следвала да бъде водеща и претекст за смяна в закони ", разяснява зам.-главният прокурор Красимира Филипова. Според прокуратурата, Бюрото за отбрана не би трябвало да се мести към Министерството на правораздаването. Филипова добави, че през последните две години броя на охранявани лица от Бюрото е по-малка, само че за първите шест месеца на 2021 година са охранявани 16 души.

От адвокатурата и неправителствения бранш поддържаха като цяло измененията, които се плануват със законопроектите.

Според правосъдния министър Янаки Стоилов Бюрото се е трансформирало в самобитна охранителна конструкция, участваща и в следствието, като добави, че по този начин то се е отдалечило от функционалността, с която е основано. Министърът добави, че в настоящия тип, по отношение на активността на Бюрото, не може да се оказва цивилен надзор при реализиране на полицейските му пълномощия.

" Никой не знае какво става в това Бюро, може би единствено той. Вие, депутатите, не знаете какво става там. Няма правна логичност да има подобен орган, който да охранява основния прокурор. ", уточни министър Рашков. Той добави, че Бюрото дублира функционалности и активност на органи на изпълнителната власт.

Във връзка с изявление на министър Рашков, че има съглашение сред прокуратура и Министерство на вътрешните работи, съгласно което патрули от 6-РУ охраняват външния периметър на резиденция " Бояна ", където живее Иван Гешев, зам.-главният прокурор Красимира Филипова сподели пред медиите, че това са " просташки изказвания ". По думите й такова съглашение не съществува.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР