Главният прокурор Иван Гешев с изявление пред медиите, след като

...
Главният прокурор Иван Гешев с изявление пред медиите, след като
Коментари Харесай

Гешев: ВСС опита да направи преврат в съдебната власт

Главният прокурор Иван Гешев с изказване пред медиите, откакто по-рано денем даде пояснения по инспекция на Софийската градска прокуратура за търговия с въздействие.

В изказването си Гешев сподели, че ще изнесе информацията, която има, на закрито съвещание на Висш съдебен съвет, с цел да " бъде непокътнат престижът на правосъдната власт ". Главният прокурор сподели още, че ще изиска отказ на членове на Висш съдебен съвет, които съгласно него се пробвали да създадат прелом в правосъдната система.

„ Дадох пояснение пред наблюдаващ прокурор в СГП в хода на инспекция по сигнал, подаден от лицето Борислав Сарафов против мен. Подозирам, че е правилно, че вълната от сигнали на това лице са оповестени в началото в медиите. Това е единствено за сметка на морала на тези хора. Това, което ще кажа през днешния ден е продължение и по-подробно изясняване на обстановката, която Екологичен потенциал разказа като нападение против върховенството на закона. Бих споделил, че това е атентат против страната, против нейното обикновено действие, атентат против европейските полезности – господство на закона и правовата страна, правила върху които се гради всяко демократично общество, от което част сме и ние “, добави Гешев.

Според него всевластието на основния прокурор е мит, както и това, че българската прокуратура пази и пази някой.

„ Факт е обединяването на политиците, това приказва, че прокуратурата си прави работата само и единствено в полза на българските жители. Част от този скрит план е законът Зарков, който беше наименуван от лицето Бойко Методиев Борисов – „ Крумови закони “. За цялата академична общественост, за всеки български правист е ясно, че този закон е противоконституционен. Това следва да се види от Конституционен съд. Целта на този закон се вписва съвършено в този скрит план. Целта му не е решение на икономическата и демографска рецесия, не решаването на казуса с многочислените убити по пътищата, не битка с проведената престъпност, тъй като те закриха профилираната прокуратурата. Резултатът се вижда по българските улици. Бум на опиатите, произшествия, връщане в тъмните времена на 90-те години. Гордея се, че съм основен прокурор на България и зад мен стоят моите сътрудници, които не престават да си правят работата в интерес на народа. Това е дума, която сме не запомнили, както сме не запомнили думите – чест и Родина “, акцентира Гешев.

По-рано прокуратурата разгласи, че подхваща инспекция против Мария Габриел и Бойко Борисов.

Гешев свърза опита за нападение против него с изказването му в Украйна, в което той сподели, че в случай че Путин се появи в България, би трябвало да бъде задържан и загатна, че в опита за атентат прозират ползите на Руската федерация.

Главният прокурор описа и за какво е поканил израелския специалист на мястото на гърмежа. Според него специалистът е споделил, че атентатът е квалифициран професионално и усърдно.

Гешев сподели още, че след опита за нападение е станал обект на медийна офанзива и той е бил подложен в обстановка да изяснява за какво не е бил погубен. Подцених обстановката, сподели още основният прокурор и първата му работа е била да се погрижи за сигурността на околните си.

" Никой не може да ме уплаши. Не ме е боязън ", сподели Иван Гешев и отнова цитира арбитър Фалконе, че страхливият умира всеки ден, а смелият - единствено един път.

Многократно Иван Гешев акцентира, че не може да е нарушил служебните си отговорности, защото в дните след атентата се е водел в командировка, а функционалностите на основен прокурор са изпълнявани от заместника му Борислав Сарафов.

Според него тези, които желаят да овладеят правосъдната система, са объркали тайминга и е трябвало да изчакат съставянето на държавно управление.

" Никога не съм считал да си депозирам оставката ", заявява основният прокурор.

" Моето мнение е, че това е политическа офанзива против българската правосъдна система ", сподели още той.

Гешев пусна и диалога си с Йордан Стоев от Висш съдебен съвет, в който се твърди, че в случай че се отдръпна, ще има " 100 % гаранции персонално за него и за фамилията му ".

" Аз не тичам. Аз се удрям ", сподели още Иван Гешев в края на съвсем двучасовия си брифинг и цитира Бенковски: Аз отворих в сърцето на тирана люта тирана ".

Брифингът завърши, без да се даде опция на медиите да завата въпроси.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР