Главният прокурор Иван Гешев разговаря в петък с ученици от

...
Главният прокурор Иван Гешев разговаря в петък с ученици от
Коментари Харесай

Главният прокурор Иван Гешев към ученици от Езикова гимназия "Пловдив": Учете в България и мислете, не приемайте нищо наготово, търсете информацията

Главният прокурор Иван Гешев беседва в петък с възпитаници от Езикова гимназия " Пловдив ". Срещата се организира в границите на самодейността " Правосъдие в бъдещето – прокурори  и възпитаници приказват за право ", проведена от Асоциацията на прокурорите в България (АПБ)  и Камарата на следователите в България (КСБ). В полемиката участваха към 60 възпитаници от 11-ти клас със засилено проучване на непознати езици и профилиращ предмет " история ", като доста от тях имат намерение да аплайват компетентност " право ".
 
Сред първите въпроси, на които Иван Гешев трябваше да отговори, бе този - по какъв начин от възпитаник може да станеш основен прокурор. " Първо би трябвало да завършиш право, по-късно да аплайваш по избрани процедури, с цел да станеш част от прокуратурата. Това е моят път. Аз съм първият основен прокурор, който е част от прокуратурата. На мен целият ми живот е минал там. От три години съм основен прокурор, предстоят ми още четири. Не се окайвам, само че за пръв път отидох с децата си на море това лято. Три години от живота си съм ги изпуснал ", показа Гешев. " Допреди мен за основен прокурор са избирани професор, политик и професор, арбитър, юрист, само че това са хора външни за системата персони ", добави Иван Гешев и посочи, че за хората извън е нужно  технологично време, с цел да схванат по какъв начин структурата действа.
 
" Една от главните цели на правораздаването е да се понижи риска от други закононарушения, освен да се накаже причинителят. По-тежкото наказване не взема решение проблемите, би трябвало да има неотменимост на наказването ", сподели  главният прокурор. Той изясни, че с цел да има смисъл в смяната на законите, тъй че да се реализират положителни резултати, би трябвало създателите им да се допитват до практикуващите следователи, прокурори, съдии, представители от научната общественост.  
 
Начина, по който в този момент се приказва за " правосъдна промяна ", той съпостави с това " да направиш промяна в образованието без да питаш учителите, преподавателите в университетите, изобщо хората от тази сфера ".
Част от въпросите на учениците бяха свързани с проблемите, до които води използването на алкохол и опиати. " Наркотиците стават към този момент като обществена пандемия. Защо се стига до този взрив? Мога да приказвам доста, в това число за закриването на най-ефективните структури за противопоставяне на проведената престъпност и разпространяването на опиати. Бил съм на полево равнище в едно районно полицейско ръководство, тогава следователите бяха там, и съм виждал резултата от опиатите. Почва се с лека дрога и се стига до обстановки, които не желая да онагледявам. Виждал съм какво значи физиологична абстиненция ", описа основният прокурор.
 
 Среща на основния прокурор с възпитаници от пловдивската езикова гимназия Среща на основния прокурор с възпитаници от пловдивската езикова гимназия Източник: АПБ
Той приказва и за предложенията на прокуратурата за законодателни промени, които да лимитират злополуките, провокирани от пияни и дрогирани водачи. Например – да се конфискува в интерес на страната автомобил, благосъстоятелност на водач, използвал алкохол. " Такива модели има в Европа. Спори се, че по този начин се нарушавало свещеното право на благосъстоятелност, само че има и едно друго право, което е с приоритет – то се назовава право на живот. Трябва да е ясно, че когато има нарушаване и закононарушение, доста бързо ще има наказване ", сподели Иван Гешев.
" Ние имаме проблем с това, че българи водят война с българи. Трябва да имаме възприятие за общественост и да стартираме да се гордеем със личната си страна. Образованието ни към момента е доста положително. За да си променим страната, не би трябвало да бягаме. Аз желая да пребивавам и работя в България и по тази причина върша неща, които считам за верни ", сподели основният прокурор.
 
Заедно с Иван Гешев в срещата участваха Борислав Сарафов, заместител основен прокурор и шеф на Националната следствена работа,  Румен Попов, заместник-апелативен прокурор на Апелативна прокуратура-Пловдив, Ваня Христева, областен прокурор на гр. Пловдив, Николай Радев, шеф на Езикова гимназия " Пловдив " и преподаватели.
 
На срещата бяха показани видеозаписи от следствия, провеждани  преди 30-40 година Борислав Сарафов описа за всекидневието на следователите. " Професията на следователите е доста динамична. Ден с ден не се повтаря. Това е една от най-интересните и сантиментални специалности. Надявам се някои от вас да станат следователи, прокурори.  Други може би  ще станат политици и ще си опонирате ", сподели Сарафов. " Пред вас е бъдещето, вие сте млади. Убеден съм ще извършите страната ни по-хубава и по-добра ", показа още ръководителят на Националното разследване.
 
Иван Гешев насърчи младежите, в случай че се насочат към право, да учат в България.   " Не е проблем да специализирате на друго място. Мислете, имате голям достъп до информация, не приемайте нищо на готово. Ще се пробват да ви продават клишета, подготвени формули, няма подготвени формули. Подлагайте на подозрение даже личните си решения въз основата на информацията ", предложи на учениците основният прокурор.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР