Главният прокурор Иван Гешев положи венци от името на Република

...
Главният прокурор Иван Гешев положи венци от името на Република
Коментари Харесай

Иван Гешев се поклони пред жертвите на Холокоста в лагера Аушвиц

Главният прокурор Иван Гешев постави венци от името на Република България и българската прокуратура в лагера Аушвиц в памет на милионите жертви на Холокоста, оповестиха от държавното обвиняване.
Още по темата


Поводът е 84-ата годишнина от " Кристалната нощ ". Това е едно от най-мрачните събития в новата история на европейския континент. В нощта на 9 против 10 ноември през 1938 година в Австрия и Германия членове на паравоенната организация на Национал-социалистическата партия на Адолф Хитлер провеждат разгром - разграбени и опожарени са 191 синагоги и 815 магазина, благосъстоятелност на евреи. 30 000 евреи са задържани и са изпратени в концлагери. " Кристалната нощ " се приема за началото на Холокоста.

" В исторически проект България е положила старания и е съумяла да избави представителите на еврейската общественост у нас през Втората международна война ", сподели основният прокурор. Той заявява готовността на българските управляващи да се опълчват интензивно на разпространяването на антисемитски настройки и на езика на омразата. " Загубените милиони животи би трябвало да бъдат урок за всички нас. Историята би трябвало да се помни, с цел да не се повтарят грешките от нея ", съобщи Иван Гешев.

Гостите на събитието минаха през основния вход на лагера Аушвиц - емблематичната за мястото врата с надпис " Arbeit Macht Frei ". Представители на делегациите от разнообразни страни поставиха венци на Черната стена.

Специални посетители бяха ръководителят на Европейския парламент Роберта Мецола, европейският комисар по въпросите на съседството и разширението Оливер Вархей, ръководителят на Народното събрание на Република Чехия Маркета Адамова, министър председателят на Черна гора Дритан Абазович, секретарят на френския парламент Каролин Женевиев, представители на полската страна и интернационалните организации, родственици на жертви на Холокоста.

Специалните посетители на събитието, проведено от Европейската еврейска асоциация, възпламениха 6 свещи пред една от газовите камери в лагера Аушвиц в чест на 6-те милиона евреи, станали жертви на Холокоста.

В своето изявление ръководителят на Европейската еврейска асоциация равин Менахем Марголин сподели, че всеки човек би трябвало да посети Аушвиц. " Едно от най-ужасните места на света, само че и едно от най-важните за хората. Заради самите хора. Тук са убити милиони поради омразата. Нашата цел е в никакъв случай да не позволяваме това да се повтаря. Всички ние имаме голяма мощ и тя е в нас самите, дане позволим това ", съобщи Марголин.

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола прикани в никакъв случай да не се мълчи за ужасите, които са се случили на това място, с цел да не бъде допускано сходно нещо да се случва още веднъж.

Гостите на церемонията потвърдиха безапелационния си ангажимент за противопоставяне на антисемитизма, расизма и други форми на назадничавост в актуалните общества.

Вторият ден от работното посещаване на основния прокурор Иван Гешев в Република Полша продължава с негово присъединяване в Международна конференция в град Краков. Акцент във форума ще е съдействието сред европейските страни по въпросите на сигурността и предотвратяването на прояви на ненавист, основани на етническа и религиозна непоносимост.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР