Главният прокурор Иван Гешев отново постави под съмнение планираната съдебна

...
Главният прокурор Иван Гешев отново постави под съмнение планираната съдебна
Коментари Харесай

Гешев: За да си български политик, трябва да лъжеш хората. Това не го владея

Главният прокурор Иван Гешев още веднъж сложи под подозрение плануваната правосъдна промяна, като изрази опасения, че в случай че тя бъде призната, против него ще стартира наказателно следствие.

Една част от промяната планува въвеждане на механизъм за надзор на основния прокурор, с който наказателни съдии ще могат да организират следствия против държавния обвинител и неговите заместници.

" Този закон не е за надзор, не е за отчетност.… Той има единствено една-единствена цел - в случай че може да се овладее прокуратурата и посредством нея да се преформатира политическата и икономическата власт ", сподели Гешев в изявление за БНР.

Главният прокуро беше посетител в предаването на Петър Волгин " Политически неточно ", където удостовери позицията си, че в случай че законопроекта за механизма против него бъде признат в сегашния му тип, ще се обърне към Конституционния съд. Гешев твърди, че някои от наредбите опонират на главния закон на страната.

Вместо да се занимават с механизъм за следствие на основния прокурор, Гешев счита, че Народното събрание би трябвало по-скоро да се заеме с промени в Наказателния кодекс.

Гешев разяснява и негово вероятно присъединяване в българската политика след края на неговия мандат като държавен обвинител. Той обаче показва песимизъм.

" Не мисля да влизам в политиката, без значение какво ще се случи. За да си български политик, би трябвало да гледаш хората и да ги лъжеш в очите. Това качество не го притежавам. Не затрупвам стандартите на българската политика, в случай че изобщо има такива сега. Аз си одобрявам работата и считам да си довърша мандата и да дочакам избрани хора да влязат в пандиза след влезнали в действие неоправдателни присъди ", разяснява основният прокурор пред БНР.

Оказа се още, че самият той към момента чака отговори по отношение на следствията за фотосите от спалнята на водача на ГЕРБ Бойко Борисов, както и въпросът " Барселонагейт ", които не престават към този момент близо три години.

" Понеже тези следствия са с висок публичен интерес, съм сигурен, че българските прокурори, които следят, ще излязат и обществено ще го заявят на българските жители ", разяснява той без да прецизира в какъв период ще се случи това.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР