Главният прокурор Иван Гешев отиде на среща с премиера Кирил

...
Главният прокурор Иван Гешев отиде на среща с премиера Кирил
Коментари Харесай

Гешев се срещна с премиера Кирил Петков с молба да запази спецсъда

Главният прокурор Иван Гешев отиде на среща с премиера Кирил Петков в Министерския съвет. В известието на прокуратурата се споделя, че Гешев е подчертал върху потребността от градивен разговор сред правосъдната и изпълнителната власт и възстановяване на взаимоотношението с Министерство на вътрешните работи и ДАНС. Информацията от Министерски съвет е, че Гешев е апелирал да не бъдат закривани профилираните съдилища и прокуратури, които реализират резултати. Искането обаче е било отхвърлено.

“Премиерът Кирил Петков удостовери решението на държавното управление, изразено посредством качения за публично разискване законопроект за промени в Закона за правосъдната власт - а точно, че двете профилирани звена следва да бъдат закрити поради слабите им резултати в битката с корупцията и проведената престъпност, както и други систематични дефекти “, се споделя в известието на държавно управление.

Решението на основния прокурор да отиде на персонална среща с премиера Кирил Петков по въпрос, който наподобява решен, е необичайно. Още повече, че една от главните цели на новите ръководещи е промяната на самия Гешев.

В началото на седмицата Петков изрази убеденост, че до дни ще има обвинявания против някогашния началник на “Булгаргаз “ Николай Павлов. Подобно деяние е напълно в ръцете на прокуратурата и още тогава бе необичайно за какво.

Подобно говорене си позволяваше и предходният министър председател Бойко Борисов и доста постоянно дейностите на държавното обвиняване изглеждаха в симбиоза с желанията на изпълнителната власт. По времето на Борисов имаше и постоянни работни срещи с тогавашния основен прокурор Сотир Цацаров.

На този декор в петък основният прокурор Иван Гешев увери Петков в “ангажираността на прокуратурата да способства за продължение на правосъдната промяна “.

“Иван Гешев удостовери готовността на прокурорите и следователите да вземат участие интензивно в полемиките по актуализиране на законодателството и Конституцията на страната, с оглед осъществяване на рекомендациите, залегнали в хоризонталния механизъм на Европейския съюз за господство на правото. Главният прокурор означи, че за обезпечаването на бързо, дейно и качествено правораздаване, е нужна всеобхватна промяна на правосъдната система, в това число и привеждането на наказателно-правната уредба в сходство със актуалните провокации “, се споделя в известието на прокуратурата.

Главният прокурор е подчертал водещата роля на българската прокуратура в неутрализирането и недопускането на зловредно задгранично въздействие на територията на страната, засягащо и ползите на Европейския съюз и страните членки на НАТО.

В продължение на близо година Гешев е в отявлен спор с вътрешния министър Бойко Рашков.

" Когато министърът на вътрешните работи каже нещо правилно, тогава ще разясня неговите изказвания ", сподели Гешев единствено преди два дни..

Шефът на държавното обвиняване изясни, че имало " политически цели " в държанието на Рашков, а в този момент се среща с премиера и показва спогодителен звук.

През последните дни Рашков нееднократно повтори, че редица производства се стопират от прокуратурата, откакто стигнат до там. Той даде за образец произвеждане за автомагистрала " Хемус ", друго от това за прането на пари, по което бе задържан футболният арбитър Борислав Колев. Министърът приказва за него от лятото. Според него още тогава следователи от националната следствена работа са предложили да се правят обиски и да се повдигат обвинявания, само че реакция от прокуратурата нямало.

Рашков сподели още и че Министерство на вътрешните работи е получило информация от испанските управляващи по абсурда " Барселонагейт ". В материалите се споменавало пране на пари и името на някогашния министър председател Бойко Борисов. Рашков изясни, че стартира инспекция на тези данни и тя ще се прави от ГДБОП и ДАНС.

Преди няколко дни при чуването си в Европейския парламент Гешев също бе питан за " Барселонагейт ". Главният прокурор сподели, че инспекцията не е завършила, тъй като се очаквала информация от чужбина.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР