Главният прокурор Иван Гешев обяви, че е призован в понеделник

...
Главният прокурор Иван Гешев обяви, че е призован в понеделник
Коментари Харесай

Лицето Гешев е призован в прокуратурата

Главният прокурор Иван Гешев разгласи, че е свикан в понеделник в софийската градска прокуратура да дава пояснения по инспекция за търговия с въздействие.

Той посочи, че инспекцията е по отношение на изказванията му от 15 май.

Обвинител номер 1 разгласи идния си разпит в границите на диспути във Висшия правосъден съвет по сигнала на заместника му Борислав Сарафов, в който той твърди, че в нарушаване на Конституцията Гешев е записал собствен диалог с Йордан Стоев, член на Прокурорската гилдия.

В началото на дебата, който беше по искане на една от поредните критички на Гешев – Атанаска Дишева,  и получи поддръжката на болшинството правосъдни кадровици, беше прочетен сигналът на Сарафов.

В него той твърди, че Иван Гешев се похвалил на среща със заместниците си тази понеделник – час преди да застане и пред медиите, че има записи, които персонално е направил, на над 150 диалога с политици, магистрати и членове на Съвета. И изискал от секретарката си да донесе телефона си и пуснал записа на диалога си със Стоев.
Въпреки, че Гешев вербално заявява, че желае спор,  незабавно откакто той стартира, го парира с новината, че е свикан за разпит. Най – общо изясни, че ставало дума за инспекция за търговия с въздействие или рушвет, само че не стана ясно – дали той е жертва или основател. По време на изказването му при започване на седмицата усещането, което той остави, че против него има обединяване за свалянето му от поста.
След разпит в понеделник Гешев даде обещание да приказва пред правосъдните кадровици и сподели: „ Понеже съм прокурор, следовател и служител на реда, вярвайте ми, като се изключи че мога да кажа, мога и да потвърдя “.

„ Като заявявам доста ясно, че от това ще има огромен позор за една огромна част от членовете или някаква част от членовете на Висшия правосъден съвет, който позор няма да е за основния прокурор и за прокуратурата, за благополучие няма да е за целия Висш правосъден съвет. Но си мисля, че това ще подейства очистващо на политическото въздействие в правосъдната власт и съм твърдо решен да го направя в името на българските жители и бъдещето на децата, тъй като е време политиката – не имам предвид вас господин Зарков, имам предвид някои други опити… за политическо въздействие върху правосъдната власт, в това число и в лицето на Висшия правосъден съвет – да излезе от правосъдната власт. “

Случващото се в прокуратурата през днешния ден за първи път разясниха и ръководителите на двете висши съдилища – Георги Чолаков и Галина Захарова.Като втора точка – още веднъж изключително препоръчана – този път от Олга Керелска – втората критичка на Гешев още от номинирането му за основен прокурор, правосъдните кадровици включиха спор и по изказванията на заместника му Борислав Сарафов, че началникът му употребява като персонална резиденция базата на прокуратурата в Боровец.

Иван Гешев  отхвърли да я употребява и изясни, че я употребили „ голям брой лица от и отвън съдебната  власт, както и членове на Висш съдебен съвет “. Имало документи и те били доста забавни. Можело да се разпитат и очевидци.

„ Предвид обстановката към мен, през последните години вървя единствено в базите на прокуратурата. Предполагам, разбирате за какво, не мога вървя даже на ресторант “, сподели още Гешев.

Източник: БНР
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР