Главният прокурор Иван Гешев лично е посочил на кои заместнци

...
Главният прокурор Иван Гешев лично е посочил на кои заместнци
Коментари Харесай

Гешев лично посочил кои заместници да надзирават разследването за взрива до колата му

Главният прокурор Иван Гешев персонално е показал на кои заместнци да се рапортуват материалите по следствието за гърмежа до автомобила му. Това са Красимира Филипова и Пламена Цветанова. Заповедта, която е подписана персонално от Гешев, е с дата 17 май - 16 дни след случая с кортежа на основния прокурор.

Това се схваща от мнението на Иван Гешев до Висшия правосъден съвет (ВСС), с което " Дневник " се срещна, по, импортирано преди близо две седмици и подписано от шестима членове на прокурорската гилдия. Междувременно

Те желаят предварително преустановяване мандата на основния прокурор с обвинявания. че той е направил нарушавания, с които е уязвил престижа на правосъдната власт. В претекстовете си предложителие показват събития, Шестимата членове на прокурорската гилдия напомнят изказването на заместника на Гешев и шеф на Националната следствена работа Борислав Сарафов, който сподели, че по време на огледа Ясен Тодоров е завел израелски специалист на мястото на случая по указания на основния прокурор. Техните претекстове са свързени с визитата на въпросния израелски специалист на мястото на случая по предписание на Гешев.

" Не съм бил основен прокурор, с цел да извърша нарушавания "

В мнението си, дълго 16 страници, Гешев отхвърля да е правил нарушавания, като главният претекст за това, е, че във времето, от 24 април до 17 май първо Красимира Филипова, а след това Борислав Сарафов ще извършват длъжността основен прокурор заради неговото неявяване и пътешестване в чужбина.

Напрактика, той твърди, че в нито един миг не е изпълнявал действително функционалностите на основен прокурор (явно даже и когато подписа, а по-късно скъса оставката си пред заместниците си на 15-ти май, когато съгласно обясненията му основен прокурор още е бил Борислав Сарафов).

Гешев се явява с всички свои заместници в своите медийни и обществени изяви в последните дни (без Сарафов). Последно те бяха и с него в понеделник, 22 май, когато той пусна запис с члена на правосъдния съвет Йордан Стоев (подписал и двете претенции за отстраняването му), в който оставка, няма да се пипат заместниците му и представителят му Сийка Милева.

Сарафов е бил основен прокурор и по време на случая с кортежа, твърди Гешев, когато самият той не е можел да въздейства на следствието, тъй като е придобил качеството потърпевш. Като подобен не е могъл да извършва и никакви служебни отговорности. " Именно заради тази причина, с експлицитна заповед,, след прекратяване на отсъствието ми, съм разпоредил при постъпване във ВКП и АГП (бел. ред. администрация на основния прокурор) на материали по формираното на 1 май 2023г. досъдебно произвеждане за закононарушението по чл.108а от Наказателен кодекс или материали по отношение на това досъдебно произвеждане, същите да се рапортуват за ориентиране и разпределение на съответен заместител на основния прокурор при ВКП, а в негово неявяване на различен заместител на основния прокурор при ВКП ", написа Гешев.

" В отговор на предлагането за предварителното ми освобождение от заеманата служба " основен прокурор " бих желал да заявя, че не съм направил каквото и да било нарушаване на служебните си отговорности, по редица аргументи.

На първо място следва да се има поради, че освен не съм, само че и обективно не бих могъл да наруша служебните си отговорности на основен прокурор, тъй като на датата 1 май 2023г. функционалностите на основен прокурор в цялостен размер са изпълнявани от мой заместител. Със заповед NoРД-08-355/24.04.2023г. съм разпоредил за времето от 28.04.2023 година до 17.05.2023г., в това число, да ме замества Директора на Национална следствена служба и заместител на основния прокурор по следствието господин Борислав Сарафов, който надлежно е изпълнявал функционалностите на основен прокурор на 1 май 2023г. денят на твърдяното в предлагането нарушаване. Нарушение на служебните отговорности не би могло да се извърши във време, в което не се извършват такива, за разлика да вземем за пример от дейности, посредством които се накърнява престижа на правосъдната власт, които биха могли да се извършат когато и да е от целия интервал на заемането на съответната служба ", написа Гешев.

Според него в настояването за отстраняването му " липсва изведен съответен състав на осъществено нарушаване на служебните отговорности на основния прокурор с дата, място, изложение на нарушаването, изтъкване на съответното служебно обвързване, което е нарушено, и съответната правна норма ".

Главният прокурор твърди, че зад всяко изказване за нарушаване на служебно обвързване е належащо да стои съответното нарушено служебно обвързване, като това служебно обвързване следва да е измежду кръга на отговорностите на изпълняващото съответната работа лице.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР