Главният прокурор Иван Гешев изрази желание да обсъжда проблемите в

...
Главният прокурор Иван Гешев изрази желание да обсъжда проблемите в
Коментари Харесай

Имам готовност. Гешев вече иска да обсъжда съдебната реформа с всички партии

Главният прокурор Иван Гешев изрази предпочитание да разисква " проблемите в правосъдната система " с всички партии в 48-мото Народно заседание. Това излиза наяве от негово намерено до всеки от новите 240 депутати, публикувано от пресцентъра на държавното обвиняване във вторник, ден преди формалното разкриване на Народното събрание.

" Имам подготвеност, след съставяне на парламентарните групи, да се отзова при първа опция на покана от Ваша страна за разискване на нужните промени за превъзмогване на провокациите пред законността и справедливостта ", заявява Гешев.

Тази негова позиция контрастира на държанието му преди десетина месеца, когато се съставяше ръководещото болшинство в предходния парламент към " Продължаваме промяната " (ПП), Българска социалистическа партия, " ИТН " (ИТН) и " Демократична България " (ДБ).

Още по време на договарянията за сформиране на някогашната ръководеща коалиция в края на 2021 година Гешев дефинира партиите в нея като " ". Тогава той даде да се разбере, че е срещу всевъзможни конституционни промени, които засягат пълномощията на поста му.

Десет месеца по-късно не е ясно дали новият парламент ще успее да образува ръководещо болшинство, само че оставката на Гешев към момента се желае от Политическа партия, Българска социалистическа партия, Демократична България и даже " Възраждане ". За разлика от предходната година обаче, основният прокурор демонстрира подготвеност да разисква правосъдната промяна с всички депутати.

" Реални дейности са вероятни само при неотложно обединяване на напъните на цялата страна в посока решение на неотложните проблеми за обществото, загърбвайки персонални или конюнктурни ползи, в името на страната и за реализиране на предстоящата сигурност, непоклатимост и разцвет. Прокуратурата на Република България декларира своята подготвеност за деен разговор с всички институции в процеса по възобновяване на законността в страната ", написа Гешев в писмото си.

Според него " единствено необятен професионален спор сред институциите и гражданското общество, с присъединяване на академичната и научната общественост, може да подсигурява сигурността на всички български жители ".

Малко, откакто писмото му беше изпратено до медиите, основният прокурор даде малко изялвние в наличието на петимата си заместници. По време на него той на процедура повтори наличието на въпросното писмо онлайн, след което си потегли без да даде опция за журналистически въпроси.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР