Главният прокурор Иван Гешев изпрати писмо до министъра на вътрешните

...
Главният прокурор Иван Гешев изпрати писмо до министъра на вътрешните
Коментари Харесай

Гешев предлага на ДАНС и МВР създаване на междуведомствено звено за изборите

Главният прокурор Иван Гешев изпрати писмо до министъра на вътрешните работи и ръководителя на ДАНС с предложение за основаване на Национално междуведомствено звено по отношение на идните на 11 юли избори.

В писмото си основният прокурор споделя, че основаването на подобен вид звено преди всички национални избори цели да усъвършенства взаимоотношението и координацията сред институциите с оглед законосъобразното осъществяване на изборите.

Работата на тази конструкция е посочила през годините трайно положителни резултати и практики, които са напълно в полза на българските жители. Обхватът на нейното деяние е от деня на разкриване на предизборната акция до 30 дни след оповестяване на формалните резултати от изборите от ЦИК.

В писмото на основния прокурор написа следното:

" Благодарение на положителната съгласуваност и продан на информация сред институциите при извършените на 04 април 2021 година избори бяха подхванати редица дейности по попречване на закононарушения срещу политическите права на жителите. В хода на взаимната работа се събраха доказателства за активността на проведени незаконни групи, основани за пазаруване на гласове за избран претендент, политическа партия или коалиция, за което бяха повдигнати и обвинявания. За първи път по искане на прокуратурата по реда на Закона за ограниченията против изпирането на пари бяха наложени запори на суми в размер на над 425 000 лева, а при осъществени претърсвания и изземвания бяха конфискувани парични средства в разнообразни валути, които възлизат на над 383 000 лева, като по този метод над 800 000 лева не бяха включени в опитите за „ изборна търговия “. Пред обществото бяха показани разкритите схеми, с които участниците в проведените незаконни групи купуваха гласове в интерес на избрани политически партии.

В навечерието на идните парламентарни избори за всички български жители е от голяма важност да бъде обезпечена честността и прозрачността на изборния развой. В тази връзка способените институции, според законовите им пълномощия, следва да положат оптимални старания за отбрана на политическите права на българските жители.

Ръководството на Прокуратурата на Република България смята, че единствено със взаимните старания на всички правоохранителни и правоприлагащи институции в границите на функционалната им подготвеност могат да бъдат реализирани предстоящите от българското общество резултати ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР