Главният прокурор Иван Гешев и заместниците му, включително и директорът

...
Главният прокурор Иван Гешев и заместниците му, включително и директорът
Коментари Харесай

Гешев поиска да е с адвокат пред съдебния съвет

Главният прокурор Иван Гешев и заместниците му, в това число и шефът на Националната следствена работа Борислав Сарафов (който подаде сигнал против него), са поканени през днешния ден на изключителното съвещание на пленума на Висшия правосъден съвет да бъдат изслушани от членовете на кадровия орган и служебния министър на правораздаването Крум Зарков. В началото на седмицата основният прокурор Иван Гешев разгласи, че ще изиска съвещанието да бъде закрито.

Гешев и заместниците му ще би трябвало да приказват по сигнала на Сарафов, че основният прокурор е записал скрито члена на Висш съдебен съвет Йордан Стоев и е популяризирал този запис на среща със заместниците си на 15 май. С това съгласно Сарафов той е уронил престижа на правосъдната власт - едно от основанията за предварително преустановяване на мандата на основния прокурор.

От друга страна, втора точка от изключителното съвещание на съвета планува членовете да се произнесат дали е възможно настояването на шестима членове на прокурорската гилдия за отстраняването на основния прокурор. Според тях с дейностите си по следствието за гърмежа до автомобила му на 1 май Гешев също е уязвил престижа на правосъдната власт.

В своето по това искане основният прокурор твърди, че не е направил никакви нарушавания на служебните си отговорности, тъй като е имал качеството на потърпевш, само че и тъй като не е бил основен прокурор все още заради избран от него заместител да извършва длъжността. Междувременно внесоха второ искане за неговото премахване поради изявленията му за политическия отпадък в Народното събрание.

" Дневник " следи онлайн чуването на основния прокурор Иван Гешев и неговия заместител Борислав Сарафов пред пленума на Висш съдебен съвет, процедурата по предварителното премахване на Гешев и всички мнения към проблема.


На живо

Записът и известията с члена на Висшия правосъден съвет (ВСС) Йордан Стоев, публикувани от основния прокурор Иван Гешев са били манипулирани. Това съобщи той, представен на влизане в съвета, където през днешния ден ще се организира чуване на Гешев, неговият заместител Борислав Сарафов и други хора. " Чатовете и записът, пуснати от основния прокурор Иван Гешев с мен, са манипулирани. Части от писмената връзка липсват ", съобщи Стоев и изясни, че по случая към този момент е почнала инспекция в градска прокуратура и там ще каже всичко.

Стоев отхвърли да е търсил Гешев и разгласи, че основният прокурор го е потърсил.

В понеделник, 21 май основният прокурор пусна над, в който се чува по какъв начин той го убеждава, че ще подаде оставка и желае гаранции.

Ключови думи към публикацията:
Още по тематаОще от България09:49, 25 май 23 / Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР