Главният прокурор Иван Гешев и премиерът Кирил Петков бяха на

...
Главният прокурор Иван Гешев и премиерът Кирил Петков бяха на
Коментари Харесай

Георги Марков пред ПИК: ГЕРБ трябва да поиска вот на недоверие! Кирил Петков не е в състояние да осъществява външната политика на България - разпитът му в Брюксел беше унижение, натрапено от Елена Йончева

Главният прокурор Иван Гешев и министър председателят Кирил Петков бяха на посещаване Брюксел. Двамата бяха изслушани от комисията LIBE, а тематиката - върховенството на правото в България.

Според мнозина анализатори, това чуване от неколцина евродепутати, е било оскърбление и срам за България.

Другата съществена тематика от последните дни - напрежението сред НАТО и Русия поради Украйна и мястото на България в проблема, продължава да разделя обществото ни. Властта пък дава спорни сигнали по отношение на позицията на България в разногласието.

По тези настоящи тематики организация ПИК потърси за коментар Георги Марков. С някогашния народен представител и парламентарен арбитър, беседва Ивайло Атанасов:
свързани новини81617преди 4 часа154772преди 14 часа
- Г-н Марков, вие сте парламентарен арбитър, народен представител от Великото Народно заседание, правист с доста огромна процедура. Как преценявате вчерашното посещаване в Брюксел на основния прокурор Иван Гешев и на премиера Кирил Петков и чуването им пред комисията LIBE за върховенството на правото в България?

- Аз смятам, че разпитът на основния прокурор и министър-председателя в комисията LIBE от неколцина евродепутати е оскърбление за България.

Преживял съм комунизма. Спомням си, че 45 години бяхме европейски първенци по раболепство към Съветския съюз. Ставахме и лягахме със руските приятели, конгресите трещяха " Комунистическа партия на Съветския съюз и Българска комунистическа партия ", не празнувахме публично Коледа и Великден, марширувахме като ненормални на 7 ноември - денят на Октомврийската гражданска война, чакахме с часове и с хартиени шапки, че и шапки нямаше тогава, в огромната горещина Леонид Брежнев.

Преди всичко обаче би трябвало да призная, че не е имало случай в Москва да бъде извикан на разпит основният прокурор господин Лютов, нито основният прокурор огромният български правист господин Мръчков, с който имах достойнството да съм в една редколегия на един юридически сборник. Все отново имаше някакви граници...

Първо, аз не съм цензор на господин Гешев и господин Петков по отношение на техните пътувания. Но няма по какъв начин те да не са чули, че седянката в тази комисия е проведена от Елена Йончева. Това е индивидът, който дружно с бай Радан изпроси най-унизителното, позорно и цинично решение на Европарламента по отношение на България, а точно, че в страната ни има македонско малцинство, наред с инструкции да приемем мигранти и третия пол. Само поради това двамата - Гешев и Петков, не трябваше да отиват в Брюксел.

Вън от това обаче, дано да забележим: Иван Гешев е основен прокурор на България. Великото Народно заседание реши прокуратурата да е част от правосъдната власт въпреки, че не е правораздавателен орган, не взема решение правни разногласия, не е пълномощия, а е орган на държавно обвиняване. Това взеха решение великите депутати. Това решение за тогава си беше вярно, тъй като то беше взето по искане на милиони българи, които бяха по площадите, а не от агитки пред фонтана на президентството, както лани. Първият протест за народна власт на 18 ноември 1989 година осъмна с претъпкан площад " Александър Невски " и лозунги " Независим съд и прокуратура! ".

Като част от правосъдната система, българският основен прокурор е самостоятелен заради което, той е магистрат, заради което, е изключено той да бъде разпитван, камо ли ти в чужбина! Няма по какъв начин това да стане, даже и в случай, че сме членове на Европейски Съюз, тъй като, ние, по член 4 от Лисабонския контракт, имаме право да се позовем на безспорната си конституционна еднаквост. А в случай че на евродепутатите им би трябвало някаква информация за активността на прокуратурата, нашата говорителка Сийка Милева е най-красива и ще им я даде. Сашо Йорданов ми сподели, че Гешев се е показал чудесно, само че това не трансформира кардиналния въпрос.

Относно премиера Петков. Макар определен посредством машинно гласоподаване, за което още няма данни, че е законно, защото ЦИК не е излязъл с решение за преброените контролни разписки, този човек е министър председател на България и би трябвало да си знае сана. Доколкото има да споделя нещо в Брюксел, неговото място е в пленарната зала на Европарламента. Там изслушват президентите и министър председателите, а не пред дузина депутати.

Прочее, дано да забележим какви ги надрънка наш Кирчо. Кой му е дал мандат да каже чутовната нелепост, че българският основен прокурор би трябвало да е админ? Той не знае ли, че за Великото Народно заседание, гласоподаваха 92% от българските гласоподаватели? Само Съюз на демократичните сили и Българска социалистическа партия имаха зад тила си 5 млн. гласоподаватели, а неговата социална поддръжка на електронната му групировка, е по-малко от 10% от общия брой гласоподаватели? Той не знае ли, че съгласно решение №3 от 2003 година, мястото на прокуратурата в правосъдната власт, пълномощията и мандатът на основния прокурор могат да бъдат преосмислени единствено от Велико Народно заседание? Прокуратурата на България не е хокейно игрище, в което основният прокурор да бъде разхождан като канадска шайба.

Що за нелепост е това, че над него бил единствено Господ, откакто има категорично тълкувателно решение на Конституционен съд от предходната година, че Гешев може постоянно и когато и да е, да бъде разследван от всеки български прокурор? Ами то и над Конституционен съд е единствено Господ, да създадем и конституционните съдии ли админи?

Вън от изложеното Петков беше задължен да сложи въпроса пред евродепутатите, най-вече ултра либерали, пред които се прояви, за двойните стандарти.

- Какви двойни стандарти имате поради?

- Ако Петков е същински политик, трябваше да попита за какво комисията LIBE не се интересува от позорното малтретиране и обезчестяване на италианки в новогодишната нощ пред катедралата в Милано? Защо полицията в Италия бездейства в боязън да не я обвинят в дискриминация и расизъм, взимайки ограничения против мигрантската злина?

Защо комисията LIBE не се интересува от Нидерландия? Та там колоездачът Марк Рюте - това с очите си го видях!, пусна озверели кучета да хапят стачкуващи против ограниченията?

Защо не се проверява Германия, където депутати направиха корупционни покупко-продажби с маски по време на чума, което е еднакво да правят корупция с противогази по време на химическа война?

И най-после, за какво не се проверява за господство на правото Франция? Нима има нещо по-важно от живота и здравето на французите? А там ислямистки банди колят наред служители на реда, учители, свещеници...

- Преди няколко дни вие дадохте огромно изявление пред нашата медия - " Долу ръцете от правосъдната власт ", което беше посрещнато и признато с голям интерес от нашите читатели. В него вие казахте и за изказването на към този момент някогашния началник на Военноморски сили на Германия - адмирал Кай-Ахим Шьонбах, че Крим не е украински.

- Няма никакво подозрение в компетентността на шефа на Военноморски сили на Германия. Той е прав, че Крим вечно стана съветски. Но целият въпрос е доста простоват. И този въпрос е " Защо се стигна дотук? ". А дотук се стигна поради така наречен Майдан, който беше проведен 2014 година в Киев.

- Бихте ли споделили няколко думи за този Майдан за нашите млади читатели?

- Майдан беше опит за прелом от Съединени американски щати, които желаеха да сменят законно определеното държавно управление на Украйнаq единствено тъй като е проруско, отпред с президента Виктор Янукович. В Майдана тогава интензивно взе участие тогавашният вицепрезидент на Съединени американски щати Джо Байдън, високопоставената в американската администрация Виктория Нюланд и, несъмнено, Джордж Сорос, който хвърли милиони долари за украинските НПО-та, като се използваха и услугите на печално известният някогашен президент на Грузия Михаил Саакашвили.

Излязоха няколко кино лентата по-миналата година на Майкъл Капуто в Съединени американски щати " Украинската машинация ". Излезе огромен филм на черногорския публицист Игор Дамянович в Сърбия. Излязоха и няколко доста забавни и неоспорими документални записи от тези времена, като да вземем за пример какво споделя Виктория Нюланд на посланика на Щатите в Киев по това време - Джефри Пайет. Тя споделя: " Г-н Пайет, не желая Клич да бъде министър председател на Украйна (става въпрос за боксьора Виталий Кличко). Трябва да сложим Яценюк “. И в действителност - сложиха го Яценюк. Но се запитвам през днешния ден: къде е този човек? Отиде в небитието, никой не си спомня за него. Същата работа стана и с другояче прелестно изглеждащата Юлия Тимошенко, която излезе от пандиза и също потъна някъде и никой не си спомня за нея.

Пред очите ми са още фрагментите от Си Ен Ен, които бяха конфигурирали дни наред своите камери в Киев, когато с черни качулки и черни рубашки, снайперисти убиваха по едно и също време и протестиращи, и служители на реда. И в този момент е моментът да напомним документалния запис от диалога на госпожа Урмас Пает - външен министър на Естония, с госпожа Катрин Аштън - представител на Европейска комисия. Естонската министърка споделя, че с смут се е открило, че едни и същи лица убиват и протестиращи, и служители на реда. Тя споделя още, че това не се пратени от Янукович убийци, а наети от опозицията. Аштън й споделя в отговор, че това би трябвало да се проверява. И то се проверява. Показа се, че това са грузински снайперисти, които по-късно пък стартират да се трепят между тях и в този момент са останали живи едвам 14 души.

Какво да кажем за фамозната среща на Сорос с неговите партизани в Европа от фондация " Ренесанс ", които заседават дружно с Джефри Пайет в края на март, с цел да вземат решение накъде да бутат Украйна? Сорос в прав текст споделя на посланика, че Обама е слаба ракия и е доста мек с Путин, по тази причина Щатите и Европейски Съюз би трябвало да се заемат по-сериозно с Украйна, като ролята на неприятното ченге играят американците.

Казвам ги тези неща, тъй като тематиката дали сме дебили или не, повдигната от моя другар проф. Иво Христов в 44-ото Народно заседание, важи с цялостна мощ и за през днешния ден. Когато приказваме за днешните събития в Украйна, то би трябвало да върнем лентата на 2014 година и така наречен Майдан, от който Украйна загуби.

- Ама като Украйна загуби, завоюва ли някой изобщо?

- Ами 100% завоюва Хънтър Байдън - синът на Джо Байдън. Той написа цяла книга. Части от нея бяха оповестени и в разнообразни издания по света. В нея момчето признава, че на месец е взимало по 50 000 $ като член на Борда в огромната украинска газова компания " Бурисма " и ги харчил за опиати, мадами и алкохол. Той споделя следното: " Татко не ми е помагал да вляза в Борда, просто моето име работеше за това. И синът на Тръмп да беше и него щяха да го вземат ".

Целият въпрос обаче е, че когато стартира следствие на компанията, вицепрезидентът Байдън се намесва и президентът на Украйна Петро Порошенко, тутакси уволнява основния прокурор Шокин.

- Добре, а към днешна дата в България, а и в света, тече огромен спор по този украински въпрос. Какво е вашето мнение по този въпрос като дълготраен политик?

- Аз не съм геополитик. Слушам с интерес мненията на Боян Чуков, Валентин Вацев, а и на други коментатори. Това, което аз мога да кажа като правист е, че според контракта за НАТО, който е от единствено 14 члена, война против Украйна не е война против България. Така би било, в случай че да вземем за пример е нападната Румъния - ние ставаме страна, на която също е оповестена война.

Същевременно, аз съм подписал решение №1 от 2003 година на Конституционен съд, съгласно което, войските на НАТО не са задгранични войски по смисъла на член 84, т.11 от Конституцията. За тяхното престояване и престой в България не е належащо настрана решение на Народното събрание. Доколкото Съветът на НАТО реши да има войски в България, няма никакъв проблем. Разбира се, България, в случай че има някакви съображения къде, по кое време и какъв брой войски да бъдат ситуирани, е в правото си да анонсира своите визии. Няма спънка и българският парламент да вземе отношение по този въпрос.

- Да, само че се получава по този начин, че България е единствената някогашна соцстрана, членка на НАТО, в която нямаше референдум за присъединението й към Алианса.

- Да, българите не са споделили дали желаят в НАТО на референдум. Аз го приписвам на обстоятелството, че приемането ни стана единствено няколко години след бомбардировките в Югославия, където починаха мирни жители, деца, публицисти. Тогава 80% от българите бяха срещу тези бомбардировки. Имаше мощно антинатовско въодушевление и явно е нямало сигурност измежду тогавашните ръководещи, че референдумът ще е сполучлив.

Не би трябвало да забравяме, че милиони българи въпреки всичко са учили по история, че в Свищов, като избавител, първо стъпва кракът на ген. Гурко, а друг на Байдън, а голяма част от българското население е възпитано от стихотворенията на Иван Вазов, а не от " Отворено общество " на Сорос.

- Научих, че Виктор Орбан на 1 февруари ще посети Москва. Днес пък в Мадрид ще се състои форума на новата европейска десница. Кажете няколко думи.

- Да, в действителност на 1 февруари, Виктор Орбан отива в Русия. Това посещаване е от дълго време планувано, откакто Путин награди с най-високия медал за чужденец, външния министър Петер Сиярто. Унгария към този момент 12-а година е в отлични връзки с Русия. От това най-доволни са унгарските фермери, които непосредствено изнасят продукцията си в Русия. Руският пазар е залят с маджарски медикаменти и всевъзможен различен жанр артикули. Предполагам, че диалозите ще се водят и за газа, защото неотдавна Унгария подписа доста преференциален 15-годишен контракт за доставка на синьото гориво, а евентуално и за 3 и 4 блок на АЕЦ “Пакш “.

Днес в Мадрид ще е срещата на новата европейска десница. Домакин е Сантяго Абаскал. Испанската столица е единствената ръководена от десница все още столица в Европа.

Специално за ПИК ще оповестя и новината, че за Доналд Тръмп направи голям избирателен жест към Виктор Орбан. На 25 и 26 март, няколко дни преди изборите в Унгария, Будапеща ще е хазаин на Световния закостенял конгрес, на който от безусловно всички континенти, включително и от Нова Зеландия, ще дойдат най-хубавите десни философи, учени, професори, политици и така нататък Лектор на форума ще бъде Виктор Орбан.

- Вие отправихте доста огромни рецензии към Кирил Петков. Как ще я караме оттук насетне с този министър председател?

- Аз мисля, без да се греша в работите на ГЕРБ, че те би трябвало да изискат на съмнение на държавното управление, заради цялостната неспособност на премиера да реализира външната политика на България и да ни съставлява зад граница.

Бръщолевенията му в Македония за фашизма са задоволителен мотив за това. Тези в Брюксел пък затвърдиха усещането. Човекът няма никаква визия от политика. Конците му ги дърпат хората на Сорос и Весела Чернева, която му е външнополитически консултант.

Аз смятам за обидно държанието му зад граница с думите му за прокуратурата, с опита за някаква авиолиния София-Скопие да се откаже, както вярно видя президентът Първанов, от нашата обща история с Македония. Вписването на българско малцинство в македонската Конституция значи, че ние не сме имали обща история. Само че аз персонално на 18 октомври 1992 година подарих, при първата ни среща със Симеон ll в Будапеща, фотография по какъв начин в Куманово българският зар Борис lll е посрещнат като собствен цар.

Не би трябвало да си плюем на историята. Трябва да повдигнем въпроса за езика на омразата и не би трябвало да разрешаваме да ни пришпорват Македония да стане час по-скоро член на Европейски Съюз. Не съм склонен, че в Европа не ни схващат. Те просто не желаят да ни схванат. Наумили са си, че ги дразним, както споделя Рюте, и би трябвало да им дадем отпор. Българският министър-председател не е в положение да извършва своите задължения зад граница.

- Добре, а кой да стане министър председател?

- Е по какъв начин кой? Контето, несъмнено.

- Кой е Контето?

- Ами този другият, Василев. Той най-малко се облича хубаво, постоянно е грациозен и носи синьо, което ми разтапя сърцето от хубавите мигове на Съюз на демократичните сили и Левски.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР