Главният прокурор Иван Гешев е внесъл в Конституционния съд (КС)

...
Главният прокурор Иван Гешев е внесъл в Конституционния съд (КС)
Коментари Харесай

Гешев съзря нарушение на Конституцията в контрола на НС над прокуратурата

Главният прокурор Иван Гешев е внесъл в Конституционния съд (КС) искане член 25 и част от текстовете на член 86 от Правилника за организацията и активността на Народното събрание да бъдат оповестени за противоконституционни , оповестиха от Прокуратурата на Република България (ПРБ).

В настояването се споделя, че член 25 от Правилника за организацията и активността на Народното събрание (ПОДНС) опонира на правилото за разделянето на управляващите (чл. 8 от Конституцията) и на прогласената от главния закон самостоятелност на правосъдната власт (чл. 117, алинея 2 от Конституцията), тъй като " неприемливо уголемява " конституционно планувания надзор на законодателната над правосъдната власт.

От Прокуратура на Република България показват, че наредбата на член 25 от ПОДНС планува минимум един път на всеки 3 месеца в Комисията по конституционни и правни въпроси на Народното събрание да се организира разискване с присъединяване на основния прокурор по отношение на използването на закона и активността на прокуратурата и проверяващите органи, като са посочени и съответни тематики, които могат да бъдат обсъждани - законодателни промени, ресурсна осигуреност, резултати в битката с престъпността, взаимоотношение с проверяващите органи и други
 Гешев кани Христо Иванов и Надежда Йорданова да дискутират измененията в правосъдната власт
Гешев кани Христо Иванов и Надежда Йорданова да дискутират измененията в правосъдната власт

Прокуратурата на Република България удостоверява желанията си за дейно и ползотворно съдействие в духа на общата цел

От държавното обвиняване означават още, че контролът на законодателната върху активността на правосъдната власт (в частност на прокуратурата) по използването на закона се реализира посредством годишното чуване и приемане от Народното събрание на годишния отчет на основния прокурор и посредством други систематизирани и аналитични отчети за активността на прокуратурата по използването на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика, разнообразни по време и/или наличие от годишните отчети.

От Прокуратура на Република България допълват, че с наредбата на член 25 от Правилника на Народното събрание се основава обвързване основният прокурор да се явява в Комисията по конституционни и правни въпроси " минимум един път на всеки три месеца " за разискване на тематики, отвън годишните отчети, а в някои случаи даже отвън компетентността на основния прокурор. Според прокуратурата този текст от правилника на процедура позволява разискване когато и да е, което обезсмисля опцията за действително обобщаване на информацията по отношение на процесите в развиването на криминогенната конюнктура и води до неприемлива интервенция в активността на прокуратурата.
 Христо Иванов: Хватки, трикове и мацаници, само че да не падне косъм от главата на Гешев
Христо Иванов: Хватки, трикове и мацаници, само че да не падне косъм от главата на Гешев

Това съобщи пред News.bg съпредседателят на " Демократична България "

Определянето на период за осъществяване на разискване по посочените тематики е прекалено, излиза отвън системата на надзор и въздържане на обособените управляващи и може да се дефинира като вмешателство в независимостта на правосъдната власт, показва основният прокурор. Той желае за противоконституционни да бъдат оповестени още две разпореждания от Правилника на Народното събрание - член 86, алинея 1 в частта " в това число и за осъществяването на рекомендациите на Народното събрание при разискването на предходния отчет " и на член 86, алинея 5, изречение второ, съгласно който планът за решение на парламентарната комисия може да съдържа и рекомендации към органа, чиято активност се разисква.
 Йорданова: Как толкоз години имаме правила за избор тримата огромни, само че не и за освобождението им
Йорданова: Как толкоз години имаме правила за избор тримата огромни, само че не и за освобождението им

Според нея следва исторически тест - дали Висш съдебен съвет се състои от хора с гръбнак

Гешев акцентира, че тази норма още веднъж уголемява и добавя по неприемлив метод пълномощията на Народно събрание , дадени от главния закон. Според него приравняването на орган на правосъдната власт като прокуратурата с органи под директен парламентарен надзор е неприемливо нарушение на салдото сред управляващите и противоконституционно нахлуване на законодателната власт в пълномощия, дадени от Конституцията на органи на правосъдната власт.

Ефективната битка с престъпността е общонационален приоритет и единствено съдействието сред трите управляващи може да докара до действителна отбрана на правата на жителите, само че то би трябвало да бъде построено в сходство с правилото за разделяне на управляващите и при ценене независимостта на правосъдната власт, се показва още в настояването до Конституционния съд.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР