Главният прокурор Иван Гешев е внесъл в Конституционния съд искане

...
Главният прокурор Иван Гешев е внесъл в Конституционния съд искане
Коментари Харесай

Гешев се надява КС да му даде колите на Бюрото по защита

Главният прокурор Иван Гешев е внесъл в Конституционния съд искане да се разгласи за противоконституционна наредбата от Закона за отбрана на лица, застрашени по отношение на наказателно произвеждане. Той оспорва параграф 25 от Преходните и заключителни разпореждания на закона, с който ръководството на дълготрайните материални активи, употребени от Бюрото по отбрана при основния прокурор, се дават на Министерство на правораздаването.

Гешев счита, че наредбата опонира на член 106 от Конституцията и на правилото за разделянето на управляващите. С приемането ѝ се нарушавал салдото във взаимоотношенията сред висшите държавни органи в страната.

През 2014 година дълготрайните активи на Бюрото по отбрана са били за 2 059 774 млн. лева, включително 24 леки коли, задбалансовите активи пък били за 661 205,76 лева По предварителни данни към края на септември т.г. активите са за 3 039 200,00 лева, в това число 29 леки коли. Задбалансовите активи пък са в размер на 980 000 лева

От правосъдното министерство към този момент сигнализираха, че благосъстоятелност на Бюрото се трансферира към прокуратурата без разрешението им. Оказа се, че държавното обвиняване има засилен интерес към автопарка, част от който е брониран.

Във вторник основният прокурор опита да смекчи обтегнатите си връзки с вътрешния министър Бойко Рашков. Гешев изпрати до вицепремиера и до ръководителя на ДАНС Пламен Тончев писма с предложение за Национално междуведомствено звено по отношение на идните избори. На вота през юли такова не беше образувано за първи път от доста години. Тогава прокуратурата подписа съглашение за общи дейности единствено с ДАНС. Сега държавното обвиняване заявява и пред Рашков " ангажираността си за интензивно взаимоотношение за гарантиране на почтен и транспарантен избор ".

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР