Главният прокурор Иван Гешев е внесъл в Конституционния съд искане

...
Главният прокурор Иван Гешев е внесъл в Конституционния съд искане
Коментари Харесай

Иван Гешев оспорва пред КС даването на активите на Бюрото по защита на министерството

Главният прокурор Иван Гешев е внесъл в Конституционния съд искане да се разгласи за противоконституционна наредбата от Закона за отбрана на лица, застрашени по отношение на наказателно произвеждане (ЗИДЗЗЛЗВНП).

Иван Гешев оспорва параграф 25 от Преходните и заключителни разпореждания на закона, с който ръководството на дълготрайните материални активи, употребени от Бюрото по отбрана при основния прокурор, се дават на Министерство на правораздаването.

Припомняме, единственият закон, който последното Народно заседание съумя да одобри, касаещи прехвърлянето на Бюрото по отбрана от предписание на основния прокурор към Министерство на правораздаването - наредбите връщат в действителност законовите постановки от преди 2014 година. Проблемът с материалните активи на Бюрото бе обсъждан и в правната комисия.

В настояването до Конституционен съд на основния прокурор се показва, че атакуваната наредба е в несъгласие с чл.106 от Конституцията (в частта, съгласно която Министерският съвет провежда стопанисването на държавното имущество), с чл.130а, ал.2, т.6 и с правилото за разделянето на управляващите - чл.8 от Конституцията. С приемането й се нарушава салдото във взаимоотношенията сред висшите държавни органи в страната.

Редица решения на Конституционния съд сочат, че Министерският съвет, като най-висш орган на изпълнителната власт, единствен има оперативни управнически функционалности във връзка с реда, по който се реализира разпореждането с държавно имущество. Тези пълномощия не могат да бъдат изземвани от законодателната власт, която по Конституция има други функционалности (инкорпорирани в чл.84 и чл.85 от Основния закон).

Според основния прокурор, с наредбата, с която се трансферира имуществото, на процедура Народното събрание е задължило Министерския съвет да отнеме парцели - обществена и частна държавна благосъстоятелност (част от дълготрайните материални активи), които обаче са били дадени за безплатно ръководство на Прокуратурата на Република България и употребени от Бюрото по отбрана при основния прокурор, и да ги даде на Министерство на правораздаването.

" Нарушен е и правилото на разделяне на управляващите, прокламиран в чл.8 от Конституцията, защото законодателната власт е иззела и упражнила разпоредителни конституционни пълномощия на изпълнителната ", написа с настояването на основния прокурор. Там се упорства, че недвижимите парцели, предоставени за прилагане на правосъдната власт, се ръководят от Пленума на Висшия правосъден съвет и той е разпределил на Прокуратурата на Република България парцелите и те са дълготрайни материални активи на Прокуратура на Република България. Предназначението им не може да се трансформира без единодушието на органите на правосъдната власт.

Прокуратурата на Република България дава и информация за активите на Бюрото по отбрана, като през 2014 година (моментът на прекосяването на Бюрото по отбрана от Министерство на правораздаването към ПРБ), то е разполагало със доста по-малко активи, било е с минимално материално-техническо съоръжение, което се оказва амортизирано, морално остаряло и незадоволително за осъществяване на характерните функционалности на чиновниците.

През 2014 година дълготрайни активи на Бюрото по отбрана са били в размер на 2 059 774 млн. лева, включително 24 леки коли. Задбалансовите активи възлизат на 661 205,76 лева По предварителни данни дълготрайните активи (към 28.09.2021 г.), преди прекосяване на Бюрото по отбрана към Министерство на правосъдието, възлизат на 3 039 200,00 лева, в това число 29 леки коли. Задбалансовите активи са в размер на 980 000 лева

За интервала 2014-2021 година за потребностите на БЗ е построена материална база, обезпечена с нужното мрежово съоръжение, което дава отговор на условията за осведомителна сигурност. Компютърното съоръжение е сменено напълно поради това, че при прекосяване на БЗ към Прокуратура на Република България през 2014 година използваната техника е морално остаряла и не дава отговор на условията за апаратура на настоящи операционни системи.

В осъществяване на законовите отговорности по отбрана на застрашените лица, е построено видеонаблюдение, което в допълнение подсигурява сигурността на предпазените лица. Бюрото е в пъти по-добре оборудвано и подсигурено, което ще разреши отсега нататък то да реализира активността си в цялостна степен.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР