Главният прокурор Иван Гешев е поискал от Народното събрание да

...
Главният прокурор Иван Гешев е поискал от Народното събрание да
Коментари Харесай

Гешев поиска имунитета на депутата от БСП Георги Михайлов

Главният прокурор Иван Гешев е изискал от Народното събрание да бъде свален имунитетът на депутата от Българска социалистическа партия Георги Михайлов. Това оповестяват от прокуратурата.

Искането е за да продължи стартирано следствие против народния представител - за занемареност и подписване на неизгодни покупко-продажби в качеството му на изпълнителен шеф на Специализираната болница за интензивно лекуване на хематологични болести в София. Георги Михайлов е разследван и за неплащане на налози в огромни размери.

" Към сегашния миг не са налице учредения за преустановяване на наказателното произвеждане. Продължаването му обаче е допустимо единствено с позволение на Народното събрание или при документално единодушие на Михайлов ", споделят от прокуратурата.

Това е трето искане за събаряне на имунитета на Михайлов като народен представител в границите на последните четири години - поради същото следствие. Преди това са внасяни две претенции до Народното събрание през 2018 и 2019 година, като и двата пъти Михайлов е давал единодушието си отбраната му от наказателно гонене да бъде свалена.

През ноември 2018 година основният прокурор Сотир Цацаров изиска имунитета на депутата от Българска социалистическа партия поради досъдебно произвеждане за неприятно стопанисване, занемареност и подписване на неизгодни покупко-продажби в качеството му на изпълнителен шеф на Столичната хематология в интервала 31 юли 2015 година - 18 април 2017 година Тогава прокуратурата упрекна Михайлов, че не е полагал задоволително грижи за ръководенето, ръководството, стопанисването и запазването на повереното му имущество и за предоставената му работа.

През юли 2019 година стана ясно, че националният представител е разследван и за данъчно закононарушение, откакто финансовата ревизия на " СБАЛХЗ " ЕАД демонстрира, че за 2016 година Михайлов, в качеството си на шеф, не е заявил 44 000 лв., които е получил като лихви от сдружението, на което през 2013 година е дал заем в размер на 200 000 евро.

Освен това Столичната клиника по хематология е била ощетена със 164 106 лева, откакто Михайлов е направил парични заплащания в размерите на посочената сума без правно съображение в интерес на сдружението " Екофарм " ЕООД, твърди държавното обвиняване. Според прокуратурата заплащанията са осъществени въз основа на две фактури, издадени след приключване на периода на контракта с " Екофарм " ЕООД.

В хода на инспекцията е открито още, че доста търговски сдружения са доставяли забележителен размер от лекарства, макар че е налице презапасяване с медикаменти. Медикаментите са били заприходени и по документи, само че не са постъпвали в болничната аптека, открива се свръхзадлъжнялостта на болничното заведение, заяви тогава прокуратурата.

Георги Михайлов е доктор по специалност, определен е от листата на Българска социалистическа партия за България от Благоевград. Влиза в Народното събрание през 2017 година и е член на 44-ото, 45-ото, 46-ото Народно заседание. Михайлов е шеф на Столичната клиника по хематология от 2015 година до избирането му за депутат.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР