Главният прокурор Иван Гешев е отказал да отговори на въпросите ...

Главният прокурор Иван Гешев е отказал да отговори на въпросите

Гешев скрил „Барселонагейт“ от евродепутатите

Главният прокурор Иван Гешев е отказал да отговори на въпросите за обвързваното с Бойко Борисов следствие " Барселонагейт ", заложени му от евродепутатите, които бяха на антикорупционна задача в България през септември.

Това се вижда от отчета на евродепутатите от комисията LIBE, който в понеделник, 29 ноември, ще бъде разискван от комисията, заяви " Euractiv ".

„ Барселонагейт “ е в досъдебна фаза и основният прокурор не може да изиска или дава информация без единодушието на наблюдаващия прокурор, обяснил Гешев. И допълнил, че не може да дава информация по висящи каузи даже и на Народното събрание. Гешев отхвърля да има неразследвани случаи и акцентира, че публичността по всяко дело зависи от наблюдаващия прокурор. Той се е заел да изпрати в допълнение информация по делото за кюлчетата и пачките в чекмеджето на Борисов.

Гешев и заместничките му се оплакали от остарелия Наказателен кодекс, признат по комунистическо време, който бил неспособен за битка с корупцията. На евродепутатите е обяснено също, че наказателните каузи, към които прокуратурата има отношение, са общо 10% (другите са и граждански) и по 97% от тях има неоправдателни присъди.

Главният прокурор уверил евродепутатите, че не може да дава инструкции на по-ниско стоящите прокурори, че те се управляват единствено от съвестта си и закона.

Главният прокурор е показал още, че няма спънка и самият той да бъде разследван. И даже бил разпитван от профилираната прокуратура по сигнал на министъра.

Делегацията се е видяла и със служебния вътрешен министър Бойко Рашков. Той им и обяснил, че статутът на основния прокурор е един главните проблеми на върховенството на закона в България. „ Най-общо казано, той изрази страдание за неналичието на надзор върху основния прокурор. Според него основният прокурор Гешев има вяра, че полицията е придатък към прокуратурата, която му е подчинена. Всъщност, при отсъствието на парламент и постоянно държавно управление, основният прокурор е единствената институция, която може да спъва на полицията “, се споделя в отчета.

Рашков е обяснил на евродепутатите, че основният прокурор се назначава от Висшия правосъден съвет, в който има политическа квота. И тази политическа взаимозависимост изяснява за какво против някогашния министър председател не е формирано следствие макар фотосите и записите.

Служебният министър е споделил на делегацията на LIBE, че корупцията в страната отива доста по-далеч от някогашния министър-председател, че има големи случаи, свързани автомагистрали и язовири. А също и че европейското финансиране до момента не е било съответно следено.

Службите в България не са си свършили работата добре, е коментарът на Рашков за американските наказания по закона „ Магнитски “.

Според Рашков полицейското принуждение по време на митингите предишното лято не е било разследвано съответно. И виновност за това имат държавното управление на Борисов и основният прокурор. Министърът счита още, че позитивният напън на Европейска комисия върху България е прекомерно слаб.

Източник: fakti.bg