Главният прокурор Иван Гешев е изготвил писмо до министъра на

...
Главният прокурор Иван Гешев е изготвил писмо до министъра на
Коментари Харесай

Гешев иска европейски одит на специализираното правосъдие |

Главният прокурор Иван Гешев е изготвил писмо до министъра на финансите Асен Василев, в което се предлага Европейската комисия да направи одит на работата на профилираните съд и прокуратура. Ръководителят на държавното обвиняване имал съображение да счита, че Европейска комисия ще се отнесе позитивно към такова искане.

Това излиза наяве от изявление на Гешев пред Българска телеграфна агенция, което бе публикувано и от прокуратурата

По думите му закриването на профилираното правораздаване, както и промяната в КПКОНПИ, ще докара до " незнаен завършек на всички съществени каузи, които са импортирани в съда " и освобождение на " замразени 3 милиарда лева ".

" Идеите за закриване на тези структури с ангажимента, че може да бъде усъвършенствана тяхната работа, може да бъдат реформирани ще бъде една голяма неточност, която ще докара до съществени проблеми в българската правосъдна система и съществени последици за битката с проведената престъпност, корупцията и тероризма. Обясних, че задачата за закриване на тези структури е не тъй като те не работят, а тъй като работят. Затова при едно вероятно закриване в никакъв случай няма по какъв начин да бъде стимулиран арбитър и прокурор да работи против рискови, богати хора по този метод, по който те работиха ", счита той.

Гешев удостоверява, че при чуването му пред евродепутатите от Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи в Брюксел е бил питан за досъдебното произвеждане, познато като " Барселонагейт ", и за следствието на фотосите с кюлчета злато и банкноти евро, за които се твърди, че са от спалнята на някогашния министър председател Бойко Борисов.

И пред LIBE той споделил, че неналичието на европейски заповеди за следствието от разнообразни европейски страни е повода за бавенето на двете каузи. Наблюдаващите прокурори по делата са показали, че това е " главната причина те да не бъдат завършени досега ".

Гешев е изрично срещу да се раздели Висшият правосъден съвет на два обособени органа, " тъй като то ще докара до сепарация на съда и прокуратурата ".

" Те ще се затворят още повече в себе си и ще се превърнем в една извънредно консервативна затворена професионална общественост от прокурори и съдии, които са част от правосъдна система, и ще прекъсне, каквито и да е контакти сред тях, а ние би трябвало да си взаимодействаме ", уточни обвинител №1. 

Иван Гешев не си подава оставката, тъй като никой не може да му отговори за какво е е належащо това.

" Да си подам оставката, тъй като за пръв път последните 4 година се случват неща, които в никакъв случай не е правила българската прокуратура. Внесохме обвинителни актове на настоящи министър и заместник-министър, което в никакъв случай не се е случвало след 1989 г.; взехме решение казуса с телефонните измами със съдействието на МВР; в естествени граници се опитахме да ограничим битовата престъпност. Може би това не е задоволително, само че то не може да бъде съпоставено с който и да бил интервал след 1989 година, касаещ работата на прокуратурата. Тоест, ние очевидно имаме напредък и тогава въпросът е за какво ", изяснява той.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР