Главният прокурор Иван Гешев е дал обяснения пред прокурор от

...
Главният прокурор Иван Гешев е дал обяснения пред прокурор от
Коментари Харесай

Гешев е дал обяснения пред прокурор за списъка с имена на Кирил Петков

Главният прокурор Иван Гешев е дал пояснения пред прокурор от Върховна касационна прокуратура (ВКП) във връзка листата с лица, представен от премиера Кирил Петков. В изявление за Българска телеграфна агенция Гешев изясни, че на срещата с премиера предходната седмица Петков е прочел лист имена, част от които през вчерашния ден са били упоменати на конференцията в Министерски съвет от самия Петков.

Гешев уточни, че повода за срещата му с премиера е желанието на прокуратурата за взаимоотношение сред правосъдната и изпълнителната власт.

Само по този начин могат да се реализиран желаните резултати от обществото в битката с престъпността. Затова войната, която водят Министерство на вътрешните работи и министерство на правораздаването против прокуратурата, с изключение на в несъгласие с съществени конституционни правила е контрапродуктивна и не е в полза на българските жители, сподели Гешев.

Той разяснява и решението на Конституционен съд от през днешния ден, съгласно което министърът на правораздаването може да инициира процедура за премахване на ръководителите на висшите съдилища и основния прокурор при избрани условия: Ако бъде импортирано ново искане в Пленума на Висш съдебен съвет за отстраняването на основния прокурор, всичко е от компетентността на Пленума.

Трябва ясно да кажа, че задачата на всичко това не е кардинална и не касае така наречен промяна, а задачата е лична, касае личността на основния прокурор и се надявам да не е някаква персонална политическа вендета.

Говорителят на основния прокурор Сийка Милева също разяснява решението на Конституционния съд. " Прокуратурата в никакъв случай не разяснява решения на съда, в тази ситуация на Конституционния съд. Прокуратурата няма никакви терзания. Що се отнася до възможни дейности на министъра на правораздаването за премахване на основния прокурор, е ясно, че не става въпрос за кардинален метод, а за лична политическа офанзива от страна на представители на изпълнителната власт.”
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР