Главният оперативен директор на Meta Platforms Inc Шерил Сандбърг, чието

...
Главният оперативен директор на Meta Platforms Inc Шерил Сандбърг, чието
Коментари Харесай

Шерил Сандбърг напуска Meta след 14 г. в компанията

Главният действен шеф на Meta Platforms Inc Шерил Сандбърг, чието партньорство с основния изпълнителен шеф Марк Закърбърг беше в основата на растежа най-голямата обществена мрежа в света, напуща след 14 години в компанията, разгласи самата тя с пост във Фейсбук.

Изявлението в началото докара до поевтиняването на акциите на компанията с 4%, само че в следборсовата търговия книжата се търгуваха съвсем без смяна в цената.

"Когато започнах тази работа през 2008 година, се надявах да заемам тази позиция в продължение на пет години. Четиринадесет години по-късно за мен е време да напиша идната глава от моя живот, " написа тя.

Главният шеф, отговарящ за растежа, Хавие Оливан ще заема позицията на Сандбърг, разгласи Закърбърг в обособен пост, който обаче добави, че не възнамерява да заменя ролята на Сандбърг непосредствено в съществуващата конструкция на компанията.

Оливан има над 14 години стаж в Meta и е оглавявал екипи във Фейсбук, Instagram, WhatsApp и Messenger.

Напускането на Сандбърг поставя завършек на една епоха за Meta, която пренасочва фокуса си към хардуерни артикули и "метавселената ", откакто години наред беше замесвана в кавги със злоупотреби с поверителността на данните и разпространяването на подмолно наличие в платформите си.

Сандбърг, която е вторият най-съществен човек в Meta след създателя Закърбърг, който беше на 23 години, когато я нае, е един от най-разпознаваемите ръководители в компанията и главният проектант на постоянно подлагания на критика й бизнес модел, който се базира на рекламите.

Със своя управнически опит и знания за зараждащата се тогава промишленост на цифровата реклама, тя трансформира Фейсбук от известен стартъп в колос във връзка с приходите и в това време се нарежда като лицето на феминизма в корпоративна Америка.

По това време Фейсбук генерира 272 млн. $ доходи и регистрира чиста загуба в размер на 56 млн. $. До 2011 - година преди компанията да стане обществена, приходите й бяха скочили до 3.7 милиарда $, а облагата до 1 милиарда $.

Meta завърши 2021 година с доходи в размер на 118 милиарда $ и 39.4 милиарда $ облага.

Сандбърг разгласи, че ще продължи да бъде част от борда на шефовете на Meta, откакто напусне поста си през есента.

На въпрос за идващите й проекти, тя дава отговор пред Ройтерс, че ще се концентрира върху филантропията в "критичен миг за дамите. "

Преди да се причисли към Фейсбук, Сандбърг беше вицепрезидент, отговарящ за световните онлайн продажби в Гугъл и началник на кабинета на министерството на финансите на Съединени американски щати при някогашния президент Бил Клинтън.

Сандбърг е приключила Харвардския университет и е създател на няколко книги, измежду които и издадената през 2013 година "Реши се. Жените, работата и волята за водачество. "

Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР