Главният мениджър на проекта VAR - Петър Петров, беше гост

...
Главният мениджър на проекта VAR - Петър Петров, беше гост
Коментари Харесай

Петър Петров обясни как ще действа VAR в България

Главният управител на плана VAR - Петър Петров, беше посетител в предаването "Домът на футбола " по DIEMA SPORT няколко дни преди дебюта на системата за видеоповторения в efbet Лига. Петров изясни по какъв начин ще работи системата в родните терени и отличи положителната организация, която са създали елитните клубове в хода на подготовката.

Мениджърът на VAR у нас анонсира какъв брой ни коства системата и за какъв брой време е настоящият контракт.

„ Стартираме на трети май с първата среща от плейофната фаза – ЦСКА против Арда. Чест да открият ВАР и асистент-ВАР са Ивайло Стоянов и Мирослав Максимов, а основен арбитър ще бъде Станимир Тренчев. За системата по родните терени ще се съблюдават условията на ФИФА, няма да вършим тълкования и волности. Главната задача и отговорност ще е на основния арбитър. ВАР може да се намеси единствено, в случай че основният арбитър вземе решение. Може да му предложи да отиде до монитора на инспекция, само че единствено в случай че е позволил очевидна, очевадна неточност. Ще се демонстрират всички дузпи, директни червени картони, и в случай че има сбъркана идентификация даже при жълтите картони. Сега всички наши съдии ги образоваме да приказват, да споделят всичко, което вземат решение на терена, с цел да може ВАР да му помогне”, сподели Петров.

„ Притеснения? Искам първо да благодаря на всички членове на ИК към БФС, които поддържаха плана. На някогашния ръководител на Семеен кодекс – Костадин Стоичков, който ме предложения да работя по него, както и всички ДЮШ в София, защото ни трябваха мачове на юношите, с цел да репетираме. Ако не бяха те, нямаше да се оправим. Тази подготовка е екипна, а съдиите се отнесоха доста съществено. Тук беше основният инструктор на ФИФА Марк ван дер Роус, който организира образование на шампионат, само че преди този момент ние направихме съществено офлайн-обучение. Искам да благодаря на целия си екип. Радвам се, че успяхме да подпишем с най-хубавата компания за ВАР, която ни даде преференциална цена и да бъдем подготвени. Искам да кажа за клубовете. Всички 14 клуба от елита се отнесоха доста съществено към всички наставления и в този момент 14 стадиона са тествани и сертифицирани. От ФИФА получихме доскоро известие, че всичко е наред. С смяната на формата ще имаме работа и с бъдещите членове. Там би трябвало да се вършат инспекции и да се дава отговор на условията”.

„ Милион и 700 хиляди евро излезе ВАР за четири години, плюс тази плейофна фаза. Hawk-eye обслужват със своите ванове, без клубовете да заплащат за гориво, личен състав и хотели и направиха те за нас преференция – тестваха стадионите гратис. Клубовете вложиха единствено в своята инфраструктура. Имаше дребни елементи, само че тестванията бяха положителни, защото проверихме електрозахранването, оптиката, интернет”, разяснява Петър Петров.

Цялото изявление може да чуете в прикаченото видео.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР