Главният изпълнителен директор на Saudi Aramco Амин Насър призова световните

...
Главният изпълнителен директор на Saudi Aramco Амин Насър призова световните
Коментари Харесай

Шефът на Saudi Aramco прогнозира социално напрежение при твърде бърз преход към чиста енергия

Главният изпълнителен шеф на Saudi Aramco Амин Насър прикани международните водачи да продължат да влагат в изкопаеми горива през идващите години, потвърждавайки, че концепцията, че светът може да премине към чиста сила „ за една нощ “ е „ надълбоко неправилно “, съобщи Си Ен Би Си.

По време на Световния конгрес на петролния пазар в Хюстън, Тексас, шефът на най-големият производител на нефт света показа опасения, че прекомерно бързият преход към по-чисти горива може да провокира неконтролируема инфлация и обществени безредици.

„ Разбирам, че общественото самопризнание на обстоятелството, че петролът и газът ще играят основна и значима роля по време на прехода и след него, ще бъде мъчно за някои “, сподели Насър по време на конференцията, която се концентрира върху нисковъглеродните тактики и технологии.

„ Но признаването на тази действителност ще бъде доста по-лесно, в сравнение с оправянето с  енергийната неустановеност, буйната инфлация и обществените безредици, откакто цените станат отвратително високи и уговорките на страните за нулеви излъчвания стартират да се разпадат “, добави той.

Коментарите на Насър идват на фона на възходящия напън върху петролната и газовата промишленост за ограничение на прочуванията и добива на изкопаеми горива и прекосяване към развиване на възобновима сила, до момента в който от ден на ден страни си слагат амбициозни цели за за понижаване на въглеродните излъчвания в битката с изменението на климата.

През май Международната организация по енергетика (МАЕ) предизвести, че вложенията в нови планове за нефт и газ би трябвало да бъдат прекъснати неотложно, с цел да може светът да реализира чисти нулеви излъчвания до 2050 година и да избегне най-лошите последствия от изменението на климата.

Други международни енергийни водачи, участващи на конференцията в Хюстън, в това число основните изпълнителни шефове на Exxon и Chevron, също настояват, че търсенето на нефт и газ ще остане високо през идващите години макар напъните за преход към зелена стопанска система.

„ Петролът и газът не престават да играят централна роля в задоволяването на международните енергийни потребности и ние играем основна роля в доставянето им по метод, при които се отделят допустимо минимум въглеродни излъчвания “, сподели основният изпълнителен шеф на Chevron Майк Вирт. „ Нашите артикули задвижват света “, добави той.

Световното търсене на изкопаеми горива се възвърне внезапно тази година, откакто международните стопански системи се възвърнаха от блокадите, свързани с пандемията от ковид. Очаква се световните въглеродни излъчвания от изгаряне на изкопаеми горива да набъбнат до 36,4 милиарда тона тази година, което е растеж от 4,9% ц съпоставяне с 2020 г.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР