Главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман официално потвърди в

...
Главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман официално потвърди в
Коментари Харесай

Алтман: OpenAI вече работи по GPT-5

Главният изпълнителен шеф на OpenAI Сам Алтман публично удостовери в изявление за Financial Times, че компанията към този момент работи по построяването и образованието на GPT-5.

Алтман не уточни съответни периоди за представянето на идващото потомство на модела за изкуствен интелект на OpenAI. Той единствено посочи, че разработчиците образоват модела за изкуствен интелект от пето потомство освен върху обществената информация и комбинации от обществено налични набори от данни в интернет, само че и благодарение на вътрешните бази данни на огромните ИТ компании, които си сътрудничат с OpenAI.

Очаква се GPT-5 да бъде доста по-развит от GPT-4. И тази смяна ще бъде толкоз огромна, че даже ръководителят на OpenAI не смее да предвижда на какво ще бъде способна новата невронна мрежа. По-рано, на последната си презентация, Алтман даде обещание да сътвори ИИ, който да не отстъпва на индивида в общуването и мисловния разбор.

Алтман счита, че GPT-5 ще бъде доста по-сложен от своите прародители. Той съобщи, че разработчиците на OpenAI чакат в тази невронна мрежа да се появят напълно нови благоприятни условия и умения.

„ Докато не стартираме да образоваме този модел, за нас това е една занимателна игра на догадки. Опитваме се да станем по-добри, тъй като от позиция на сигурността е значимо да предвидим неговите благоприятни условия. Не мога да ви кажа какво тъкмо ще направи GPT-5, което GPT-4 не може да прави “ – съобщи Алтман.

На 14-ти март 2023 година OpenAI показа нов модел на изкуствен интелект за интерпретация на изображения и текст – GPT-4, който компанията назова „ последният стадий от напъните си за мащабиране на дълбокото обучение„.

През юни Алтман заяви, че OpenAI към момента не е почнала да образова GPT-5. Преди няколко месеца OpenAI даде обещание да прекрати работата по наследника на GPT-4 за „ известно време “ заради публичната угриженост за прекомерно бързия прогрес на ИИ и евентуалните компликации при регулирането и контрола му.

Но през август OpenAI, подкрепена от Microsoft, подаде поръчка за регистрация на комерсиалната марка „ GPT-5 “ в Съединени американски щати. Заявката разказва „ компютърно програмно обезпечаване за потребление на ИИ езиков модел„.

На 7-ми ноември OpenAI показа GPT-4 Turbo – осезателно по-мощна версия на ChatGPT. Нейната база е обновена до месец април 2023 година, а като поръчка могат да се вкарват промптове с до 128 000 токена, което се равнява на 300 страници текст в границите на една поръчка, което дава опция на езиковия модел да схваща по-добре смисъла на поръчките и да основава най-подходящите и смислени отговори. За съпоставяне, GPT-4 има две версии: една с 8K контекстен прозорец и една с 32K.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР