Главният изпълнителен директор на банковия холдинг HSBC Holdings PLC Джон

...
Главният изпълнителен директор на банковия холдинг HSBC Holdings PLC Джон
Коментари Харесай

Изп. директор на банковия холдинг HSBC Джон Флинт подаде оставка


Главният изпълнителен шеф на банковия холдинг HSBC Holdings PLC Джон Флинт е подал изненадващо оставка единствено 18 месеца, откакто зае този пост. Докато тече процедурата по избора на нов началник, краткотрайна отговорност като изпълнителен шеф ще поеме ръководителят на банковото отделение за комерсиално банкиране Ноел Куин. За това оповестява " Уолстрийт джърнъл ", базирайки се на информация от холдинга, предава БНР.

Джон Флинт беше считан за " безвреден " избор от борда на банката заради десетилетната си кариера в HSBC, като той съумя да направи няколко промени в тактиката на кредитната институция по време на своя мандат.

" Взехме решението по взаимно единодушие. Във все по-сложната и предизвикателна световна среда, бордът счита, че е нужна смяна, с цел да се възползваме оптимално от опциите пред нас ", уточни ръководителят на борда на банката Марк Тъкър.

В свое изказване 51-годишният Флинт уточни, че е било привилегия да прекара цялата си кариера в HSBC, откакто той се причисли към кредитната институция още в колежа като стажант по интернационална мениджърска стратегия. " Съгласих се с борда, че днешните положителни междинни резултати демонстрират, че това е подобаващият миг за смяна, както за мен, по този начин и за банката ", сподели той, визирайки показания финален финансов доклад.

През първата половина на 2019-а година приходите на HSBC се покачиха със 7,6% по отношение на година по-рано, достигайки 29,4 милиарда $. В същото време облагата преди налози набъбна с 15% до 12,4 милиарда $, до момента в който поправената облага преди облагането с налози се увеличи с 6,8% годишно до 12,5 милиарда $.

От HSBC обявиха, че Джон Флинт ще напусне поста си неотложно, само че ще бъде разполагаем да помогне на банката по време на прехода към ново управление.

Когато той стартира работата си като изпълнителен шеф при започване на 2018-а година, от Джон Флинт се очакваше да подкара вълна на подобряващи се облаги, защото световните лихвени проценти започнаха да се повишават и ситуацията на международната стопанска система изглеждаше " розово ". Но тези упования се провалиха, когато водещите централни банки още веднъж започнаха да намаляват лихвените ставки, а геополитическото напрежение и в частност комерсиалната война САЩ-Китай раздрусаха съществено международните финансови пазари.

Части от бизнеса на HSBC бяха подложени на сериозен напън от комерсиалното напрежение сред Вашингтон и Пекин, което ограничи търговията и вложенията за някои клиенти, въпреки и в лимитирана степен, съгласно самата банка. HSBC също по този начин е изправена пред евентуално утежняване на приходите в английското си отделение от идното излизане на Англия Европейския съюз и изостава от проектите си да усъвършенства бизнеса си в Съединени американски щати.

Акциите на HSBC поевтиняват с към 1% при започване на търговията на Лондонската борса след новината за изненадващата оставка на Джон Флинт, съобщи националното радио.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР