Главният икономист на Европейската централна банка (ЕЦБ) Филип Лейн е

...
Главният икономист на Европейската централна банка (ЕЦБ) Филип Лейн е
Коментари Харесай

ЕЦБ: Войната в Украйна ще понижи европейския БВП с около 0,4%

Главният икономист на Европейската централна банка (ЕЦБ) Филип Лейн е декларирал пред свои сътрудници, че спорът в Украйна може да понижи брутния вътрешен артикул (БВП) на еврозоната с 0,3-0,4% през тази година, съобщи Ройтерс, цитирайки неназовани лица, осведомени с въпроса.

Това е бил " междинният сюжет ", показан от Лейн на съвещание на Управителния съвет в Париж в през вчерашния ден вечерта, часове откакто Русия нахлу в Украйна. А в това време в ЕЦБ се обмисля по какъв начин рецесията може да повлияе на проектите й да стартира да се отдръпва от ограниченията за парично стимулиране.

Лейн също по този начин е показал и така наречен " тежък сюжет ", при който растежът на Брутният вътрешен продукт на еврозоната може да бъде едвам 1% за тази година. Има и " мек сюжет ", при който събитията в Украйна не оказват въздействие върху еврозоната. Според източници на Ройтерс обаче, този " мек сюжет " се смята за малко евентуален.

Очаква се основният икономист да показа по-прецизни прогнози на срещата на ЕЦБ на 10-ти март. На тази намира се чака банката да реши бъдещето на своята от дълго време открита стратегия за закупуване на активи (APP), известна като " количествени удобства ". Централната банка към този момент разгласи, че ще спре да изкупува нови облигации по Спешната пандемична стратегия след месец март.

На вчерашната среща на ЕЦБ Филип Лейн не е показал нови прогнози за инфлацията, само че е споделил, че ще има доста нарастване на инфлационните прогнози за 2022 година. Той в същото време е загатнал, че оценките в края на планувания небосвод до 2024 година, към момента могат да бъдат под целевото равнище на Централната банка от 2%.
 ЕЦБ би трябвало да продължи да купува облигации, с цел да смекчи последствията от рецесията в Украйна
ЕЦБ би трябвало да продължи да купува облигации, с цел да смекчи последствията от рецесията в Украйна

Ексклузивно!
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР