Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обяви, че всички

...
Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обяви, че всички
Коментари Харесай

Всички участници в КСНС са се самоизолирали в очакване на заповед от СРЗИ

Главният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев разгласи, че всички участници в Консултативния съвет по национална сигурност при президента са се самоизолирали. В момента се ревизират тестванията им и се чака разпореждане от Столичната районна здравна ревизия за карантина.

До всеобщото уединяване на първите в страната се стигна, откакто ръководителят на Народното събрание Никола Минчев даде позитивен тест за коронавирусна зараза след близо 6-часовото съвещание на КСНС.

Премиерът Кирил Петков и началникът на кабинета му Лена Бориславова са под карантина, оповестиха от пресцентъра на Министерския съвет.

" Каквито са разпоредбите за всички останали, такива ще бъдат и за тях и те ще ги спазят ", показаха от пресслужбата на държавното управление.

От там прецизираха, че към момента не е ясно дали ще отпадне плануваната за 14 часа през днешния ден среща с работодателски организации в Министерския съвет, защото тя може да бъде ръководена от един от вицепремиерите в държавното управление.

По-късно от прессекретариата на президента също оповестиха, че Румен Радев и представителите на неговия екип, взели участие в съвещанието на КСНС, са се самоизолирали .

" Всички са в положително здраве. Предприети са ограничения за естественото действие на президентската институция ", допълват от " Дондуков " 2.

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев се е самокарантинирал, само че продължава работа по правенето на проектобюджета на страната, оповестиха от кабинета му.

Според на здравния министър всички контактни на шефа на Народното събрание подлежат на карантина за период от 10 дни , считано от последния контакт с доказания случай. Това значи, че всички присъстващи на Консултативния съвет по национална сигурност, чието съвещание продължи близо 6 часа, би трябвало да бъдат карантинирани в домовете си с наставление на шефа на Столичната районна здравна ревизия.

На съвещанието на КСНС участваха президентът Румен Радев, министър председателят Кирил Петков, вицепремиерът Асен Василев, вътрешният министър Бойко Рашков, военният министър Стефан Янев, зам. външният министър Ирена Димитрова (която замества министър Теодора Генчовска, която бе призната във ВМА с коронавирусна зараза преди дни - бел.ред), Десислава Атанасова от ГЕРБ, Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия, Мустафа Карадайъ - Движение за права и свободи, Тошко Йорданов от " ИТН ", Христо Иванов от " Демократична България ", Костадин Костадинов от " Възраждане ", ръководителите на ДАНС и ДАР Пламен Тончев и Антоан Гечев, както и посланикът ни в Република Северна Македония Ангел Ангелов.

Заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин обаче разгласи в профила си във Facebook, че няма да остане под карантина, защото бил преболедувал Covid-19 в границите на 3 месеца преди контакта със инфектиран.

Вигенин цитира същата заповед на здравния министър от 22 октомври 2020 година, само че в нея сходен текст не съществува. Вероятно зам.-председателят на Народно събрание цитира Приложение №4 към заповедта, което дефинира кои са околните контактни. В приложението е записано: " Близки контактни, оздравели като доказани случаи на COVID-19, се смятат за лица с невисок риск за предаване на SARS-CоV-2 и не подлежат на наложителна карантина за интервал от три месеца от лабораторното потвърждаване на инфекцията като се изключи случаите, в които същите работят с рискови групи от популацията (възрастни, лица с хронични болести и имуносупресивни състояния) или живеят в места с висок риск за заразяване като профилирани институции за даване на обществени грижи или затвори. "

По мотив изтъкнатия от Вигенин аргумент за негативен тест от тази заран, шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Ива Христова изясни, че даже да е инфектиран един човек, в случай че направи тест няколко часа след контакт, то той ще е подправено негативен.



Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова написа в профила си във Facebook, че чака резултат от изработен тази заран PCR тест и се е самокарантинирала, макар че е имунизирана и преболедувала инфекцията.

" Считам за демонстрация на цялостна безнаказаност към здравето на всички членове на КСНС държанието на г- н Минчев, който над шест часа беше със всеки от нас в една зала и не ни уведоми, че не се усеща добре и има възможност да е инфектиран с Ковид - 19 от ръководителя на ПГ на Политическа партия, за който господин Минчев разгласи, че е с Covid - 19 и заради тази причина не участва на КСНС. На процедура поради неговото безгрижно държание, страната ще се управлява на автопилот - без присъствени решения на Президент, Председател на Народно събрание, заместител - ръководител на Народно събрание, ръководители на ПГ, министри и шефове на специфични служби ", съобщи Атанасова.



Законът и наредбите се съблюдават , сбито сподели за Българска телеграфна агенция шефът на Столичната районна здравна ревизия доктор Данчо Пенчев, в отговор на въпрос дали участниците в КСНС през вчерашния ден при президента Румен Радев ще бъдат сложени под карантина.

По думите на Пенчев по-късно през днешния ден ще бъде предоставена подробна информация.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР